NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u NEKRETNINE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Sreda, 22.01.2020. 09:32
Komentari
Podeli
Projekat Beograd Sever nadomak glavnog gradaProjekat Beograd Sever nadomak glavnog grada
Prošla godina je u našoj zemlji, a posebno u glavnom gradu, bila obeležena pravim "bumom" kada je reč o visokogradnji. Velika potražnja za stanovima izazvala je mnogobrojne investicije u novogradnji, pri čemu je akcenat bio na atraktivnim lokacijama i modernoj arhitekturi, kao i na dodatnim sadržajima koji su neophodni svakom stanovniku, ali i na luskuznim detaljima.

Velika pažnja usmerena je i na poslovne prostore, pre svega na njihvu udobnost i inovativnost. Poseban segment čine oni koji se odnose na logistiku. Ovo tržište je sve razvijenije u našoj zemlji, a izgradnja putne infrastrukture uveliko je podstakla investitore da obezbede najpovoljnije pozicije.

Evo kojih je 10 projekata privuklo najviše pažnje kada je reč o nekretninama:


CTP industrijski park


Na prvom mestu našao se CTP industrijski park. Holandska kompanija CTP invest je u industrijskoj zoni u Šimanovcima, na površini od 2,5 hektara započela izgradnju distributivno-logističkog centra u aprilu prošle godine, na od 14.110 m2. Već u avgustu useljen je prvi zakupac, Emmezeta, za koju je rezervisana polovina ukupnog prostora.

To je deo projekta "Beograd Zapad", čiji prvi deo čini zgrada, koja je kupljena od kompanije Phoenix Pharm. Reč je o zgradi od 10.227 m2 sa 3,5 hektara zemljišta, gde postoji mogućnost proširenja za 5.500 m2. Taj objekat deo je parka "Beograd Zapad", koji predstavlja zaseban entitet.

Osim objekata u Opštini Pećinci, CTP invest je tada bila i u fazi realizacije projekata i u Novom Sadu, Kragujevcu i Novim Banovcima, ukupne površine od oko 150.000 m2, i ukupne invesiticione vrednosti od oko 100 mil EUR.

Gradnja u Kragujevcu počela je u maju, na površini od 26.686 m2. Proces izgradnje industrijskog parka od ukupno 25.000 m2 se privodio kraju u septembru, a najavljeno je da će fabrika početi da radi krajem 2019. godine. Rečeno je i da će investicija vredna 16 mil EUR doneti oko 800 radnih mesta gradu Kragujevcu i okolnim mestima.

Objekat u Novom Sadu je u planu za otvaranje u prvom kvartalu 2020. godine. Dogovor je postignut sa kompanijom BMTS Tehnology i o izgradnji još jedne fabrike u Novom Sadu.

Projekat "Beograd Sever" u Novim Banovcim čini kompleks od tri objekta, a ovo bi trebalo da bude najveći logistički centar u blizini Beograda u ukupnoj površini od 70.000 m2. Zemljište na kojem će biti izgrađen industrijski park nalazi se odmah pored auto-puta A1.

Poslovno-stambeni kompleks na lokaciji Marina Dorćol

Poslovno-stambeni kompleks na lokaciji Marina Dorćol zauzeo je drugo mesto. U avgustu prošle godine je najavljeno da će Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 14. avgusta objaviti oglas o otuđenju građevinskog zemljišta na lokaciji Marina Dorćol, dok je licitacija bila zakazana za 13. septembar.

Početni iznos cene na javnom nadmetanju bio je 3,8 milijardi dinara, koliko je iznosila procenjena tržišna vrednost zemljišta površine četiri hektara. U septembru je objavljeno da je češka kompanija MD Investments 2000 kupac građevinskog zemljišta na ovoj lokaciji.

Ona je bila jedini ponuđač na nadmetanju, a zemljište je plaćeno po početnoj ceni. Kako je za eKapiju rekao direktor te češke firme Peter Dajko, gradnja poslovno-stambenog kompleksa na tom mestu trebalo bi da počne za 18 meseci od kupovine:

- U okviru lokacije izgradićemo jedan arhitektonsko fantastični stambeno-komercijalni kompleks, uključujući i Marinu koja je i dala lokaciji duh. Izrada Studije arhitektonskog rešenja će trajati sigurno pola godine i ja mislim da za 18 meseci možemo da krenemo da gradimo.

Rečeno je i da će Grad Beograd, uz pomoć Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, obezbediti pristup kompleksu preko dve javne saobraćajnice koje su planirane sa zapadne strane kompleksa, dok će obaveza investitora biti da izgradi sve komunalne instalacije u okviru kompleksa radi povezivanja sa javnom infrastrukturom.

West 65 Tower

Treće mesto rezervisano je za stambeno-poslovni kompleks West 65, kompanije PSP-Farman Holding, koji ima 447 stanova i 72 poslovna prostora u 11 stambenih objekata. Tokom 2018. godine počela je izgradnja druge faze, koja obuhvata West 65 Tower, a od jeseni 2019. godine radi se West 65 Mall. Njihova ukupna nadzemna površina iznosi 53.436 m2.

West 65 Mall će na svojih 13.090 m2 posetiocima ponuditi odabranu ponudu mode, robe za uređenje doma, elektronike, kao i ekskluzivan market sa značajnim delom organske ishrane i ostale specijalne sadržaje. U objektu su planirani najnapredniji sistemi klimatizacije i ventilacije, kao i 250 parking mesta.

Završetak izgradnje West 65 Mall-a predviđen je za kraj 2020. godine, dok je završetak izgradnje West 65 Tower-a planiran za kraj juna 2021. godine.
West 65 Tower (Foto: PSP-Farman Holding)West 65 Tower


Kopernikus Tower

Još jedna kula privukla je pažnju čitalaca. Reč je o projektu Kopernikus Tower, koji je zauzeo četvrto mesto.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda sredinom jula oglasila je prodaju građevinskog zemljišta na kojem se nalazi buvljak, a koje je u svojini Grada. Kompanija Kopernikus je u avgustu obavestila javnost o tome da je pobedila konkurenciju i kupila zemljište u Bloku 43.

Rečeno je da je vrednost investicije iznosila 20 mil EUR, a na datoj parceli koja se prostire na površini od 2,05 hektara, kompanija Kopernikus planira da izgradi najmoderniji i najveći poslovni kompleks, ne samo u zemlji, već i u čitavom regionu.

Najavljeno je i da će ambiciozni građevinski planovi uskoro doživeti svoju realizaciju, a prestonica će dobiti neboder, Kopernikus Tower, najvišu zgradu koja će promeniti izgled celog novobeogradskog kvarta i grada.

Nordeus poslovna zgrada

Na peto mesto smestila se Nordeus poslovna zgrada. Naime, beogradska kompanija Nordeus preselila se u inovativnu pametnu zgradu na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Bulevara umetnosti. Beograd je tako dobio savremeni gejming studio.

Tada je rečeno da će u 6.000 m2, na sedam spratova i tri podzemna nivoa za parking, moći da se smesti do 250 zaposlenih.

Kako je saopšteno iz Noredusa, novi prostor koristi najsavremenije tehnologije i predstavlja do sada najveće ulaganje Nordeusa u dobrobit svojih zaposlenih.

Zaposlenima su na raspolaganju i veliki restoran, sportski bar, gejming soba, fitnes prostor s tuševima i mnogi drugi sadržaji koji omogućavaju zdravu ravnotežu između okruženja za rad i prostora za opuštanje, a poseban prostor namenjen je deci zaposlenih.

Nova zgrada nalazi se u okviru poslovnog kompleksa GREEN HEART, čija izgradnja još traje.
Nordeus poslovna zgrada (Foto: Nordeus)Nordeus poslovna zgrada


Villa Banjica

U aprilu je najavljeno da će u beogradskom naselju Jajinci početi izgradnja kompleksa čiji je radni naziv Villa Banjica, a ukupna površina stambenog dela iznosiće oko 180.000 m2, potvrđeno je za eKapiju iz kompanije New Park Group. Ova priča zauzela je šesto mesto.

Reč je o kineskoj investiciji koja je najavljena još 2014. godine, a investitori na ovom projektu biće Nantong Sanjian Construction Group - CNTC i Singmo Chan, naturalizovani Francuz i bivši predsednik Francusko-kineske privredne komore u Parizu.

Prva dva objekta, dve zgrade, imaće 116 stambenih jedinica veličine od 40 do 75 m2. Ceo kompleks će sadržati stanove i kuće, kao i ostale komercijalne i društvene sadržaje, školu i obdanište.


Rok za završetak prve faze je godinu dana, pa se očekuje da će prva dva objekta biti izgrađena u toku 2020. godine. Ukupna vrednost ove investicije iznosi 150 mil EUR.

Apartmanski kompleks Titova vila Zlatibor

Na sedmom mestu nalazi se investicija u turizam. Naime, zaljubljenici u Zlatibor na proleće 2021. godine trebalo bi da dobiju priliku da se smeste u jednom od sedam novih objekata u sklopu apartmanskog kompleksa Titova Vila.

Reč je o investiciji od skoro 15 mil EUR, na placu od blizu dva hektara, za koju je zadužen Stan Projekt doo iz Beograda. U centru će se nalaziti i muzej sa istim nazivom.

Apartmanski kompleks će se nalaziti u jednom od najzelenijih delova Zlatibora. Radovi su počeli početkom 2019. godine, a završetak prve faze očekuje se pred leto ove godine.

Kompleks Park 11

Kompleks Park 11 nalazi se na osmom mestu, a Novi Beograd bi prvog dana maja 2020. godine trebalo da dobije ovaj objekat. Projekat, kao sopstvenu investiciju, realizuje Energoprojekt holding a.d. sa svojim zavisnim preduzećima: EP Holding preko posebno osnovanog EP PARK 11 kao investitor, EP Urbanizam i arhitektura kao projektant, EP Visokogradnja kao izvođač i EP Industrija kao stručni nadzor.

Park 11 će se prostirati na 29.000 m2, u Bloku 11a, između Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle.

Gradnja je počela 1. septembra 2018. godine. Grade se 134 stana, sa kvadraturama od 50 m2 do 220 m2. U prizemlju zgrade biće smešteni različiti trgovinski i uslužni lokali, njih ukupno 16, a u podzemnim etažama objekta nalazi se parking prostor sa 208 mesta.
Park 11 (Foto: Energoprojekt)Park 11


The One


Projekat firme Aleksandar group iz Novog Sada pod nazivom The One zauzeo je deveto mesto. Reč je o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa na uglu novobeogradskih ulica Omladinskih brigada i Đorđa Stanojevića.

Kompeks će se prostirati na 90.000 m2, a izgradnja se obavlja u dve faze.

U prvoj fazi u planu je 230 stanova i 9.563 m2 poslovnih prostora. Prizemlje je predviđeno 100% za komercijalne delatnosti. U Fazi II ostvaruju se 42 stana i 16.857 m2 poslovnih prostora.

Stambeni kompleks ZepTerra

Na desetom mestu nalazi se stambeni kompleks ZepTerra. Krajem januara najavljeno je da će izgradnja savremenog stambeno-poslovnog kompleksa početi na proleće 2019. godine na Novom Beogradu, ali je u julu saopšteno da radovi počinju krajem leta.

Investiri su Zepter Group, sa sedištem u Švajcarskoj i prisustvom u više od 60 zemalja, kao i Yihai Properties Group iz Hong Konga, koji se na srpskom tržištu nekretnina pojavljuju prvi put.

Objekat je smeštenu bulevaru Heroja sa Košara sa jedne i Ulice Tadije Sondermajera sa druge strane.

Stambeni deo kompleksa prostiraće se na 75.000 m2, dok će poslovni prostor zauzeti 20.000 m2.

Ekskluzivni zastupnik prodaje ovog stambeno-poslovnog kompleksa je vodeća konsultantska kuća za nekretnine CBS International, deo Cushman&Wakefield grupe.



Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE (STAMBENI I POSLOVNI PROSTOR) i uporedite koliko se ona slaže sa Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

Pogledajte i kompletnu listu iz segmenta TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, kao i u oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.