NavMenu

Plan detaljne regulacije užičkog Starog grada nagrađen na najvećem skupu urbanista u regionu

Izvor: eKapija Petak, 15.11.2019. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Za Plan detaljne regulacije "Stari grad" u Užicu, žiri i savet 28. Međunarodnog salona urbanizma u Nišu dodelili su drugu nagradu u kategoriji planovi detaljne regulacije.

Ova tradicionalna manifestacija koja se u Nišu održava svake druge godine predstavlja najveći skup urbanista u regionu na kome se prezentuju najznačajnija ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija, piše portal Užička republika press.

Mila Arsović, odgovorni urbanista ovog planskog dokumenta ističe izuzetno zalaganje svih članova tima dodajući da su ovom nagradom opravdali poverenje i lokalne samouprave koja im je poverila ovaj nimalo lak zadatak. Kao dodatu vrednost Plana detaljne regulacije "Stari grad" ona je naglasila učešće velikog broja sugrađana koji su davali predloge i sugestije za intervencije u prostoru kako bi on zadovoljio potrebe svih budućih korisnika.

Kako će izgledati Stari grad nakon restauracije možete pogledati OVDE.

Plan detaljne regulacije "Stari grad" predviđa nove kulturne i turističke potencijale pa će njegovom realizacijom ovaj lokalitet, ali i Staparska banja i neolitsko naselje, hidrocentrala "Pod gradom" i Đetinja postati izuzetno atraktivne destinacije za turiste, naglasio je Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, dodajući da je u okviru ovog plana urađen i program uređenja građevinskog zemljišta.

On očekuje da bi za pet godina mogli da se realizuju svi projekti u okviru nagrađenog plana. - U toku je izrada projekata za most od zip lajna do Starog grada i most na Banjici - rekao je Maksimović podsećajući da se radi i na revitalizaciji samog Starog grada u skladu sa ugovorenim sredstvima uključujući i srednji grad.

Prema njegovim rečima, već za narednu godinu planirana je izrada projekta pešačkih staza, zatim projekat za dubrovački put i ostale saobraćajnice.

PDR Stari grad (Foto: Printskrin (Grad Užice))PDR Stari grad
- Jedan od velikih poslova koji stručne službe JP Užice razvoj očekuje u narednoj godini je izmena Generalnog urbanističkog plana koji će se praktično menjati na period od narednih 20 godina, najavio je Maksimović. Kroz taj dokument pokušaćemo da razvoj grada Užica u budućnosti predstavimo urbanistički i projektantski, od ulica, javnih površina, javnih objekata do mogućnost širenja naselja, kako bi se prostor prilagodio građanima i investitorima - rekao je on.

Park Stari grad, GUP-om grada Užica je opredeljen kao centralni gradski park, sa akcentom na srednjevekovno utvrđenje Užički grad i hidrocentralu kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja, ima izvanredan položaj, istakla je Ruža Penezić, koordinator za urbanizam JP Užice razvoj.


- Ponosna sam i što smo sa kolegama iz Kragujevca i Kraljeva učestvovali u izradi Strategije održivog urbanog razvoja Republike Srbije, koja posle Ustava i Prostornog plana predstavlja najvažniji dokument u Srbiji, a koja je na Salonu u Nišu dobila Gran pr - naglasila je ona.

Inače, Plan detaljne regulacije Stari grad u Užicu je rađen u okviru programa EU PRO koji je finansiran od strane Evropske unije a sprovodi ga kancelarija UNOPS-a u Republici Srbiji. Osim nagrađenog rada JP Užice razvoj je 28. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu učestvovalo i u kategoriji Urbanistički projekti i realizacije- Idejno rešenje parternog uređenja donje Staparske banje.

Treba istaći da su ove godine predstavljena su 154 rada iz Srbije, zemalja iz okruženja, ali i iz Afrike i Kine, a nagrade su dodeljivane u 12 kategorija. U kategoriji – planovi detaljne regulacije- za nagrade je konkurisalo 27 planskih dokumenata. Prva nagrada pripala je Urbanističkom zavodu Beograda, a treća JP Urbanizam Novi Sad.

Podsećamo, danas Užice razvoj, a do 2016. godine Direkcija za izgradnju, iako sa desetak zaposlenih u Odeljenju za urbanizam i razvoj, prepoznaje se po kvalitetnim planskim dokumentima za koje su višestruko nagrađivani, piše Užička republika press.

Za Prostorni plan Grada Užica – druga nagrada Salona urbanizma
Za Generalni urbanistički plan grada Užica do 2020.g – treća nagrada Salona urbanizma
Za Strategiju integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Užica – prva nagrada
Za Plan detaljne regulacije dela Omladinske ulice u Užicu – treća nagrada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.