NavMenu

U Kovačici svečano otvorena vetroelektrana ukupne snage 104,5 MW - Investicija od 189 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.09.2019. 15:52
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić i Yair SeroussiAleksandar Antić i  Yair Seroussi
Vetroelektrana Kovačica, koja je posle gotovo tri decenije prva potpuno nova elektrana priključena na elektro mrežu Srbije, svečano je danas otvorena, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića, izraelske ambasadorke Alone Fišer Kam i predstavnika investitora, izraeleske kompanije Enlight i srpskog partnera, kompanije New Energy Solutions.

Ova elektrana, koja je operativno u funkciji još od jula ove godine, ima 38 instaliranih vetrogeneratora, ukupne snage 104,5 MW i proizvodiće energiju za više od 68.000 domaćinstava, čime će se uticati na smanjenje emisije CO2 za oko 250.000 tona godišnje.

Za potrebe izgradnje i rada vetroparka investitor je izgradio i rekonstruisao više od 40 km puteva. Ukupna vrednost investicije u Vetropark Kovačica je 189 mil EUR. EBRD je dala kredit od 49 mil EUR, dok su ostali finansijeri Erste Group i Erste Bank Serbia.

Ovom prilikom ministar Antić je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije u sektoru energetike upotreba čiste energije, sa ciljem da do 2020. proizvodimo 27% struje iz obnovljivih izvora energije i postavimo na mrežu 500 MW iz energije vetra.

- Srbija ima oko 400 MW instalisane snage iz energije vetra i oni proizvode na godišnjem nivou 3 do 4% naše ukupne energije. Srbija veliku pažnju posvećuje obnovljivoj energiji a naši planovi će i ubuduće biti vrlo ambiciozni - rekao je on i dodao da će pored privatnih investicija u ovoj oblasti, biti i investicija EPS-a.

Inače, razvoj projekta za Vetropark Kovačica počeo je 2012. godine izborom lokacije od strane srpske kompanije New Energy Solutions koja je razvila projekat i koja će vetroparkom upravljati.

Predstavnik kompanije New Energy Solutions Miloš Colić je rekao za eKapiju da je vetroelektrana, čija je gradnja otpočela 2017. godine, danas svečano otvorena, dok je operativno puštena u rad još u julu ove godine.

- Vetropark Kovačica potpuno je operativan je još od 12. jula ove godine kada smo dobili sve potrebne dozvole i od tada je postrojenje u statusu povlašćenog proizvođača. Danas smo se okupili da proslavimo završetak ovog projekta nakon sedam godina rada, kao čin zahvalnosti svima koji su učestvovali u ovom projektu - rekao je Colić i dodao da kompanija New Energy Solutions trenutno radi na istraživanju novih lokacija pogdnih za OIE.

Yair Seroussi predsednik kompanije Enlight Renewable Energies je istakao da je Enlight brzo rastuća izraelska kompanija koja posluje na deset evropskih tržišta.

- Smatramo da imamo snažno partnerstvo u Srbiji i nadamo se da ćemo nastaviti da razvijamo više projekata u regionu sa grupom profesionalaca, finansijera i izvođača radova i sa našim sjajnim lokalnim partnerima. U današnje vreme klimatskih kriza, čista energija je ono što moramo da razvijemo više - rekao je on.


Inače, ova izraelska kompanija - kako je za naš portal istakao Maayan Sarig, menadžer za globalne projekte i razvoj - želi dugoročno da bude prisutna u ovom regionu te već sprema nove projekte u oblasti obnovljivih izvora energije.

- Veoma smo srećni što smo uspešno završili ovaj projekat, a već sada razvijamo još jedan projekat i to takođe u Kovačici. Trenutno čekamo završetak regulativa u Srbiji u oblasti OIE i radujemo se nastavku rada u Srbiji - rekao je Sarig.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fisher Kam istakla je da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektoru energetike u Srbiji i da na ovaj način doprinosi cijevima zelene energije Srbije i kvaliteta života građana, jer od posledica zagađenja strada više ljudi nego u saobraćaju.

- Smanjenje zavisnosti od uvoznih goriva doprinosi energetskoj nezavisnosti svake države. Za Izreal je od ključnog značaja, pošto nije na mrežama kao energetsko ostrvo. Nadam se da će uspeh Enlighta privući više investicija čiste tehnologije iz Izraela, zajedno sa daljim širenjem Enlighta na ovim prostorima - rekla je ona.

Dosad je u Srbiji aktivno pet vetroelektrana a u oktobru, kako je najavljeno, sledi otvaranje još jednog vetroparka.

Podsetimo, vetroelektrana Kovačica, je prva potpuno nova elektrana priključena na mrežu Srbije, posle Pirota i Kostolca 2, 1990/91 godine.

S.Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.