NavMenu

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Sreda, 16.01.2019. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI.

Nemački Lidl bio je u fokusu pažnje skoro cele godine, pošto je posle mnogo očekivanja i neizvesnosti oko tačnih datuma najzad došao na srpsko tržište - najpre otvorivši logistički centar, a zatim i prve prodavnice. Prvih dana bilo je trke za mesto u redu, a tražilo se i "pile više".

Nastavljen je trend otvaranja novih trgovinskih centara, pa je tako otvoren i najveći šoping centar u Srbiji, novosadska Promenada, ali je možda i najviše priče tokom 2018. godine bilo o ulaganjima u nove ritejl parkove. Ova vrsta objekata postala je veoma popularan format za trgovce, a zbog svoje fleksibilnosti kada je reč o veličini i vrednosti investicija sve više "niču" i u manjim gradovima. Tako u novim brendovima i šopingu mogu da uživaju i građani u unutrašnjosti Srbije, od Užica do Zaječara i od Sombora do Leskovca.

Na ovogodišnjoj listi su kako stari znanci čitalaca eKapije, poput kompanije IKEA, Poseidon Grupe, Immofinanza, MPC-a, tako i novi investitori kao što su Bermilton Properties ili holandski Spar.

Za 2019. godinu najavljeni su brojni novi projekti, kao i završetak i proširenje nekih već postojećih objekata i kompleksa, pa je za očekivati da maloprodajnog prostora i novih retailera bude još više. Ostaje da se vidi kako će reagovati tržište i potrošači, odnosno da li će ponuda biti adekvatna tražnji.

Pogledajmo šta ste najviše čitali tokom 2018. godine.

Lidersku poziciju na listi zadržao je nemački Lidl koji je ispunio obećanje i u jednom danu, 11. oktobra, otvorio 16 prodavnica u 12 gradova Srbije. Koliko je bilo nestrpljenje građana izazvano višegodišnjim najavama dolaska ovog maloprodajnog diskontnog lanca pokazalo se već prvih dana, kada su poseta prodavnicama i interesovanje za najavljene akcije i popuste prevazišli i najoptimističnija očekivanja. U ovoj "prvoj turi" investicija je bila vredna 205 mil EUR, što predstavlja ulaganje u kupovinu zemljišta i izgradnju objekata. Zaposleno je 1.500 radnika, dok se među 1.500 artikla na rafovima Lidla našlo i 350 domaće proizvodnje.

Nakon početne euforije, Lidl je tokom novembra, u dva navrata, otvorio još sedam diskonta, a pre nego što su građani uopšte dobili priliku da pazare, kompanija je sredinom juna otvorila i svoj logistički centar u Novoj Pazovi, vredan 55 mil EUR.

Na drugom mestu našla se novosadska Promenada, najveći šoping centar u Srbiji. Posle nekoliko najava početka gradnje još tokom 2017. godine, ovaj tržni centar sa više od 160 brendova, na površini od 48.000 m2 i sa 1.500 parking mesta, otvorio je vrata posetiocima 15. novembra. Investicija kompanije NEPI Rockcastle, jedne od vodećih u oblasti komercijalnih nekretnina u Centralnoj i Istočnoj Evropi, vredna je više od 128 mil EUR.

Kako je u razgovoru za eKapiju istakao menadžer tržnog centra, Promenada se od konkurencije izdvaja jedinstvenim dizajnom, jer je projektovana tako da dopušta ulazak velike količine prirodnog svetla, a na platou ispred centra nalaze se i tri košarkaška terena. Takođe, u sklopu Promenade su i dve prostrane terase, od kojih jedna ima pogled ka Petrovaradinskoj tvrđavi. Investitori su veoma zadovoljni početnim rezultatima, a samo tokom prva četiri dana poslovanja Promenadu je posetilo blizu 130.000 građana.

Naredna tri mesta zauzeli su ritejl parkovi. Svoj plasman u odnosu na prethodnu godinu popravila je trećeplasirana britanska Poseidon Grupa (prošle godine na 4. poziciji). Ova kompanija je u oktobru proslavila prvu godinu poslovanja ritejl parka Capitol Park Rakovica proširenjem kompleksa, odnosno otvaranjem novog dela površine 2.300 m2, uz predstavljanje pet novih brendova. Obeležena je i prva godina rada Capitol Parka Sombor, uz najave da će na proleće 2019. biti otvoreni ritejl parkovi u Leskovcu i Zaječaru.

Zaječarski Capitol Park trebalo bi da bude peti objekat Poseidon Grupe u Srbiji, a investicija je procenjena na 10 mil EUR. Iz kompanije su naveli da je cilj da do kraja 2020. godine mreža Capitol Park sadrži ukupno deset ritejl parkova na teritoriji Srbije.

Četvrto mesto ovogodišnje liste zauzeli su Stop Shop ritejl parkovi austrijskog investitora Immofinanz Group, koji je prošle godine bio među prva tri. U aprilu su otvoreni peti i šesti Stop Shop, u Požarevcu - vredan 10 mil EUR, i Vršcu, a napreduju i radovi u Sremskoj Mitrovici.

Sredinom novembra Immofinanz je nastavio širenje mreže i kupovinom ritejl parkova u Subotici, Borči i Smederevu, a ova akvizicija u Srbiji uključuje skoro 32.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Time će Stop Shop brend u Srbiji biti prisutan na devet lokacija sa 83.600 m2 prostora za iznajmljivanje.

Uz investiciju u Srbiji Immofinanz je istovremeno kupio i nove ritejl parkove u Sloveniji i Hrvatskoj (pet), a ukupna cena bila je oko 90,5 mil EUR.

Na petoj poziciji našao se Gornji Milanovac, odnosno privredno društvo Bermilton Properties d.o.o. iz Beograda, koje je započelo proces ishodovanja građevinske dozvole za izgradnju svog projekta u ovom gradu. Brendiran tržišni naziv Shop park biće sinonim za razvijanje retail parka, a stanovnici Gornjeg Milanovca mogu se nadati šopingu u maju 2019.

Planirani Shop park prostiraće se na oko 7.000 m2 bruto kvadratnih metara i imaće više od 200 parking mesta, a za sada je predviđeno da se tržištu ponudi minimalno 28 lokala. Investitori najavljuju i dva zakupca/retailer-a iz Turske iz fashion kategorije, koji bi na ovaj način krenuli u osvajanje retail tržišta Srbije upravo iz Gornjeg Milanovca.

Beograd će na proleće 2020. godine dobiti još jedan moderan šoping centar, na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve na Zvezdari. Ova investicija kompanija MPC Properties i Atterbury Europe zauzela je šesto mesto naše liste, a realizacija velikog zajedničkog projekta počela je 18. oktobra, svečanim polaganjem kamena temeljca. Novi objekat imaće ukupnu površinu od 130.000 m2 i više od 43.000 m2 prodajnog prostora, a vrednost investicije je 110 mil EUR.

Pored lokacije, šoping centar biće prepoznatljiv i po inovativnom konceptu koji prati poslednje svetske trendove u retailu, sa više otvorenih površina, puno prirodnog svetla i zelenila, a sve u cilju da se potrošačima pruži maksimalni ugođaj kupovine i opuštanja. Moderan dizajn objekta je idejno rešenje internacionalnog arhitektonskog biroa Chapman Taylor iz Diseldorfa.


Sedmoplasirana je kompanija IKEA koja je godinu dana ranije otvaranjem robne kuće na Bubanj potoku "zaradila" peto mesto. Samo do marta 2018. robnu kuću je posetilo milion i dvesta hiljada ljudi, a IKEA je u više navrata najavljivala početak gradnje Beogradskog trgovačkog centra (ritejl parka) odmah pored svoje robne kuće. Podsećamo, ovaj projekat najavljivan je i tokom 2017. godine. Procenjena vrednost investicije je 50 mil EUR, a izgradnja bi trebalo da počne na proleće 2019. godine, dok se završetak očekuje tokom 2020.

Novitet na ovogodišnjoj listi je holandski trgovinski lanac Spar koji bi, prema najavama pojedinih medija, mogao da dođe u Srbiju kupovinom objekata kompanije Mercator S u našoj zemlji. Ova, još uvek potencijalna, investicija našla na osmoj poziciji, a prema rečima direktora Spara za proširenje i razvoj, kompanija ima planove za Srbiju, ali ne i preciznu vremensku odrednicu kada bi mogla da ih realizuje. Trenutno je fokusirana na stabilizaciju tržišta u Hrvatskoj, nakon čega bi prešla na srpsko tržište.

Deveto mesto zauzela je kompanija RC Europe RSB koja, posle otvaranja tržnog centra Nest retail park u Kraljevu u decembru 2017, nastavlja ulaganja u Srbiji. Kako su potvrdili za naš portal, u planu je izgradnja objekata u Užicu, Obrenovcu, Vršcu i Rumi.

Užičani bi novi tržni centar, površine 6.600 m2, trebalo da dobiju u aprilu 2019, a ukupna vrednost investicije je 6 mil EUR. Građevinska dozvola za ovaj projekat dobijena je u julu 2018. Tokom ove godine očekuje se i otvaranje tržnog centra u Obrenovcu, površine 10.000 m2, dok bi gradnja u Vršcu trebalo da počne 2020, gde će u prvoj fazi biti izgrađeno 3.000 m2.

Među Top 10 investicionih priča našao se i tržni centar i stambeno-poslovni prostor čija je izgradnja planirana na mestu leskovačke Šajkače. Kompanija Metla komerc, koja je prošle godine kupila Leskovački sajam, najavila je njegovu obnovu i izgradnju modernog kompleksa vrednog 6 mil EUR, površine oko 20.000 m2.

Leskovčani bi savremeni tržni centar u centru grada, na mestu Okruglog paviljona, uz koji će se nalaziti i moderan stambeno-poslovni kompleks, trebalo da dobiju do kraja 2019. godine.

Dalje, na našoj listi najčitanijih investicija u trgovinske centre, nalaze se novootvoreni Emmezeta centar u Nišu (11. mesto), Lesnina koja je najavila gradnju nove robne kuće u Novom Sadu (12. pozicija), tržni centar i luksuzni kompleks na Zlatiboru koji će graditi bivši košarkaš Nikola Peković (13. mesto), i najavljeno proširenje šoping centra Kragujevac Plaza za 10.000 kvadrata (14. pozicija).

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.