Izvor: eKapija | Sreda, 28.01.2015.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE.

S većim aktivnostima države i grada u vezi sa projektom Beograd na vodi, tako on napreduje i na listi "eKapije". Pre dve godine je bio na osmom mestu, 2014. je skočio na treću poziciju da bi se ove godine okitio zlatnom medaljom.

Beograd na vodi, a Srbija u Beogradu, ili bar velika većina investicija u ovoj oblasti. Od liste sa 20 investicija, samo su dve van prestonice – "Eyemaxx" logistički centar Stara Pazova i naselje "Sun Hill" u Šumaricama kod Kragujevca.

Kada je reč o beogradskom tržištu, konsultanti za nekretnine tvrde da je u glavnom gradu manjak kvalitetnog kancelarijskog prostora. U prilog tome govori i to da su se na listi čitanosti "eKapije" našla čak tri nova poslovna objekta sa hiljadama kvadrata namenjenih izdavanju.

Krenimo redom. Na čelu liste velelepni projekat "Beograd na vodi" o kojem iz časa u čas stižu nove informacije. Ova investicija izaziva različite reakcije kod stručnjaka – od toga da je neizvodljiv bez prateće infrastrukture i potencijalnog stanovništva koje bi tu živelo do toga da je Beogradu neophodan poslovni prostor visoke kategorije. U svakom slučaju, čelnici ne odustaju od ovog projekta. Najnovija informacija iz gradske uprave je da početak radova na "Beograd na vodi" očekuju u maju ili junu, a u toku je iseljavanje stanara u savskom priobalju.

(Foto: Ivana Bezarević)
Na drugom mestu je kompleks "A Blok" koji je "Deka inženjering" počela da gradi na proleće 2014. u Novom Beogradu. Koga je put vodio u blizinu "Delta City"-ja mogao je da vidi da je izgradnja "A Bloka" poodmakla, a kako su ranije najavili investitori završetak prve faze očekuju u aprilu ove godine.

Poslovna zona u Bloku 42 uz koju bi ubudućnosti trebalo da se nađe autobuska i železnička stanica glavnog grada izazvala je veliku pažnju naših čitalaca i stigla na treće mesto. Na ovom prostoru predviđeno je da deo komercijalno-poslovnog kompleksa bude tržni centar 30.000 m2 i isto toliko hotelskog prostora kategorije sa 3 zvezdice. Takođe, za ovaj deo Novog Beograda je predviđeno najviše oko 6.000 kvadrata supermarketa. Poslovni prostor uključujući i poslovne apartmane bi trebalo da zauzima oko 93.000 m2. Za ceo kompleks sredinom prošle godine, kao prvi korak, urađeno je urbanističko-arhitektonskog rešenja novih objekata u Bloku 42, koje će poslužiti kao osnova za dalju projektnu i plansku razradu.

Investicija grčke kompanije "Lamda Development" zadržala je prošlogodišnju četrvtu poziciju. Naime, oni su još 2007. godine kupili parcelu, ali je došlo do sudskih sporova tako da je presudom Privrednog apelacionog suda kompanija prošle godine dobila zemljište. Iako su krenuli pripremni radovi, nije poznat početak izgradnje, ali bi trebalo da kompleks čine moderni stambeni objekti, galerija, poslovni deo, hotel sa 5 zvezdica, najsavremeniji kongresni centar, prodavnice i robna kuća. Vrednost ukupne investicije biće veća od 265 mil EUR.

Petoplasirana je "Dunavska kapija" - kompleks koji bi trebalo da nikne na mestu nekadašnjeg hotela "Jugoslavija" u Novom Beogradu. Kompleks će sadržati dve kule, luksuzni tržni centar, više od 40.000 kvadrata poslovnog i stambenog prostora, prestižni hotel "Kempinski". Izgradnja bi trebalo da počne 2016. godine, a prema najavama investitora biće uloženo 227 mil EUR.

Fortyone
Fortyone
Stambeni kompleks na potezu između ulica Starine Novaka, Stanoja Glavaša, Kneza Danila i Dalmatinske ulice zauzeo je šestu poziciju. "Central garden" koji će se izgraditi na prostoru između Tašmajdana i Botaničke bašte će biti moderan kompleks koji će u svom sastavu imati 500 stambenih jedinica, spa centar, teretanu, biće privatni park i maloprodajni prostor u prizemlju kompleksa namenjen prodajnim i uslužnim delatnostima.

Još jedan stambeni blok u blizini "Delta City"- ja. Sedmo mesto za "Savadu". U prvoj fazi investitor "Neimar V" sagradiće 5 lamela, pretežno namenjenih stanovanju, sa lokalima u prizemlju.

Početkom oktobra kompanija "GTC Srbija" počela je izgradnju poslovnog kompleksa u novobeogradskom Bloku 41, koji je zauzeo osmu poziciju. Centar će sadržati tri poslovne zgrade od ukupno 27.000 m2 i biće građen u tri faze. Prva faza, čiji se završetak očekuje sredinom 2015. godine, imaće 10.000 kvadratnih metara poslovnog prostora od kojih je, kako kažu investitori, 60% već rentirano pre početka gradnje.

Kompanija "Balkans Real Estate" planira da na parceli u Bloku 43, u Bulevaru Milutina Milankovića, sagradi poslovnu zgradu, a taj projekat je na 9. mestu. Zasad je završeno idejno arhitektonsko-građevinsko rešenje, i izrađen Urbanistički projekat za izgradnju objekta.

U starom delu grada nikao je savremeni poslovni kompleks koji je izazvao veliko interesovanje čitalaca "eKapije" i stigao na deseto mesto naše liste. Poslovna zgrada "New Mill" nalazi se rame uz rame sa novootvorenim hotelom "Radisson Blu Old Mill" i zajedno formiraju kompleks "Stari mlin". "New Mill" ima 10 spratova, uz podzemni parking. Celokupan prostor zauzima oko 4.119 m2, dok sama zgrada ima 3.665 kvadrata prostora za rentiranje. Hotelsko-poslovni kompleks "Stari mlin" zajednički su razvili "Soravia", Erste banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

(Logistički centar "Eyemaxx") Jedanestoplasirani je poslovni kompleks drugačije namene u blizini Beograda. Radi se o logističkom centru u Staroj Pazovi čiju izgradnju je započela u avgustu prošle godine kompanija "Eyemaxx Real Estate". U prvoj fazi biće izgrađena dva skladišta, a prvi objekat će biti spreman za zakupce početkom 2015. godine. Poznat je i prvi zakupac - nemačka kompanija "Schenker", koja će u prvom objektu otvoriti svoj logistički centar. U drugoj fazi predviđena je izgradnja još pet skladišta. U okviru kompleksa, prema najavama investitora, očekuje se da Stara Pazova dobije i autlet centar, kao i maloprodajni centar.

Urbanistički projekat stambeno-poslovnog kompleksa, koji je izradila kompanija "Energoprojekt Urbanizam i Arhitektura" zauzeo je 12. mesto. Ovaj kompleks nalaziće se na parceli koja se nalazi uz samu poslovnu centralu "Energoprojekta" u Novom Beogradu, u Ulici aleksinačkih rudara.

Trinesto mesto pripalo je kompleksu "West 65". Naime, kompanija "PSP Farman" je počela novu etapu u izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa u Ulici Omladinskih brigada 86.

Početak izgradnje poslovne zgrade Societe Generale koju banka gradi za svoje potrebe u partnerstvu sa "IMEL grupom" zauzeo je 14. poziciju.

Od petnestog do dvadesetog mesta redom su se plasirali: Eko zeleno naselje Mild Home Savski venac, Naselje Sun Hill u Šumaricama, Stambeno-poslovni kompleks Green Hill Dedinje, Alpha city Zvezdara, Kompleks Paunov Breg Banjica Beograd, Srpske tradicionalne kuće.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama ZDRAVSTVO, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, ENERGETIKA, TRGOVINSKI CENTRI, TELEKOMUNIKACIJE I IT, TURIZAM, ZABAVA I REKEREACIJA, INDUSTRIJA i SAOBRAĆAJ?


Firme:
eKapija.com Beograd
Beograd na vodi d.o.o. Beograd
Vlada Republike Srbije Beograd
Grad Beograd
Štrafta Beograd
Millennium Team d.o.o. Beograd
Devix d.o.o. Lazarevac
Deka inženjering d.o.o. Beograd
Ex ing B&P Beograd
ZAP d.o.o. Beograd
Urbanistički zavod Beograda
JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Lamda development d.o.o. Beograd
Real Holding Beograd
Direct capital s d.o.o. Beograd
AFI Europe Amsterdam
Shikun Binui Group
Neimar-V a.d. Beograd
Balkans Real Estate d.o.o. Beograd
Predstavništvo MPC Properties International B.V. Beograd
Erste Bank a.d. Novi Sad
Soravia Management d.o.o. Beograd
Artprojekt d.o.o. Beograd
Arhitektonski studio za projektovanje Yugo Biro Beograd
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade
PSP Farman Beograd
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije
PAUNOV BREG CONSTRUCTION DOO BEOGRAD
Akord inženjering d.o.o. Beograd
International Alpha construction d.o.o. Beograd
CBS International Beograd
PFB d.o.o. Beograd
EBRD Evropska banka za obnovu i razvoj
Eyemaxx Management d.o.o. Stara Pazova
Konstruktor Konsalting d.o.o. Beograd
Schenker d.o.o. Beograd
WEST 65 Beograd
ENERGOPROJEKT URBANIZAM I ARHITEKTURA A.D. BEOGRAD
Energoprojekt Holding a.d. Beograd
Societe Generale Penzije a.d. Beograd
Imel group d.o.o Beograd
Društvo Nova Iskra Beograd
STUDIOARH IN KRAGUJEVAC
Tagovi:
ekapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2014
retrospektiva
retrospektiva 2014
retrospektiva nekretnine
retrospektiva nekretnine 2014
Beograd na vodi
restoran Štrafta
Ex ing BiP
Ablok
A blok
naselje A blok
zgrade A BLOK
Blok 67a
stanovi Novi Beograd
stanovi Blok 67a
SAS DAB
Property development
Blok 42
kompleks Beko
izmeštanje autobuske stanice
izmeštanje železničke stanice
Dunavska kapija
Real holding
Direct Capital S
AFI Europe
Neimar V
Savada
stanovi Savada
Atlas centar
GTC Centar
GTC Business park
Fortyone
poslovni prostor
poslovni prostor Novi Beograd
Art Projekt Beograd
Blok 41
New Mill
Evropska banka za obnovu i razvoj
EBRD
West 65
PFB
Nova iskra
Mild home
Studioarhin
Green hill Dedinje
CBRE
Alpha City
stanovi Zvezdara
stanovi Kragujevac
CPI Construction
Paunov Breg
stanovi Banjica
Akord Inženjering
CPI Group
Srpske tradicionalne kuće
Central garden
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE