NavMenu

Putin stigao u Beograd - Pogledajte ko je još u ruskoj delegaciji

Izvor: RTS Četvrtak, 16.10.2014. 13:01
Komentari
Podeli
Predsednik Rusije Vladimir Putin sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Ruski predsednički avion "iljušin 96" sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" oko 12.15. Vladimira Putina je dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše počasti, crveni tepih i gardu.

Putin i Nikolić su se sa aerodroma uputili ka groblju Oslobodiocima Beograda, gde će odati počast srspkim i ruskim borcima koji su poginuli prilikom oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Članovi delegacije su i komandant ruskog vazduhoplovstva Viktor Bondarjov, šef Službe bezbednosti Sergej Beseda, predsednik Izvršnog odbora Ruske železnice Vladimir Jakunjin.

Pored Nikolića, Putina su na strani Srbije dočekali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i šef protokola predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić.

Ruski predsednik će imati odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma. Posle razgovora, premijer Srbije i ruski predsednik obratiće se medijima.

U sastavu ruske delegacije biće ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave "Gazproma" Aleksej Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski.

Članovi delegacije su i komandant ruskog vazduhoplovstva Viktor Bondarjov, šef Službe bezbednosti Sergej Beseda, predsednik Izvršnog odbora "Ruske železnice" Vladimir Jakunjin.

U okviru posete, planirano je potpisivanje paketa od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojnotehničke saradnje, energetike i železničkog saobraćaja.

Planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpišu sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije.

Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji severnih deonica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel motornih vozova.

Kako je najavljeno iz Kremlja, planirano je da ruska kompanija "Gazpromexport", Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol.

Takođe je predviđeno i potpisivanje međuvladinog sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojnotehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe.

Jedna od tema biće i projekat "Južni tok".

Poseta predsednika Rusije biće njegova treća poseta Beogradu – 2001. godine posetio je Srbiju kao šef države, a 10 godina kasnije i kao premijer.

Putin se u Rusiji sastajao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u pet navrata od sredine 2012. godine, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem jula ove godine.

Oko hiljadu novinara iz 170 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva pratiće posetu ruskog predsednika kao i vojnu paradu povodom 70 godina od oslobođenja Beograda.

Posle posete Beogradu, Putin odlazi za Milano, gde danas počinje dvodnevni samit Evropske unije i azijskih zemalja.Predsednik Rusije Vladimir Putin stiže u posetu Beogradu tokom koje će razgovarati sa državnim vrhom i prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.