NavMenu

Južni tok poskupeo pre početka izgradnje

Izvor: Novosti Sreda, 15.10.2014. 08:23
Komentari
Podeli
Gradnja gasovoda Južni tok, koji će proći i kroz Srbiju, znatno će poskupiti. Onaj deo cevovoda pod Crnim morem koštaće 14 mlrd EUR, a kopneni deo preko zemalja Evrope 9,5 milijardi. Tu novu cenu je potvrdio Aleksandar Ivanikov, jedan od rukovodioca finansijskog odeljenja "Gazproma".

Ranije se u "Gazpromu" govorilo da će morska deonica gasovoda koštati oko deset milijardi evra, a kopnena 6,6 mlrd EUR. Tako ispada da će ove dve deonice "Južnog toka" biti skuplje 41,6% u odnosu na prvobitno planiranu cenu.

Zašto je došlo do tako velikog poskupljenja gasovoda, u "Gazpromu" nisu hteli da komentarišu. Još prošle godine u decembru u "Gazpromu" su izjavljivali da je poskupela gradnja tog gasovoda kroz Rusiju za čak 45%. Kasnije je bilo rečeno da će gradnja kraka kroz Srbiju umesto 1,7 mlrd EUR koštati 2,1 mlrd EUR.

Kad se sada saberu svi troškovi oko Južnog toka - od cevovoda i gasnih pumpi kroz Rusiju do krajnje stanice u Evropi - iznose oko 40 mlrd EUR što je 45% više od prvobitno planirane cene gradnje.Interesantno je da su u septembru u "Gazpromu" tvrdili kako se planirana cena morskog dela gasovoda "Južni tok" neće menjati. Međutim sada se govori o znatnim poskupljenjima. Prva dva cevovoda koja bi trebalo da postave italijanska kompanija "Saipem" i švajcarska "Alseas" ukupno će koštati šest milijardi evra.

Bez obzira na sadašnje kreditne teškoće koje ima "Gazprom", u Moskvi niko ne razmišlja o obustavljanju gradnje "Južnog toka" već optimistički izjavljuju da će sadašnje razmimoilaženje sa Briselom oko tzv. trećeg energetskog paketa biti prevaziđen diplomatskim putem. Dakako, Rusi očekuju da će u tome odigrati važnu ulogu Nemačka i Italija, čije su kompanije partneri "Gazpromu". Za Rusiju je Južni tok od izuzetne važnosti jer će se "Gazprom" osloboditi ukrajinskih ucena kad on počne da se koristi.

Zajme od Kineza

"Gazpromov" finansijski menadžer Aleksandar Ivanikov kaže da probleme koje taj ruski gigant ima na zapadnom bankarskom tržištu oni nameravaju da reše uzimanjem kredita od Kineza. To je posebno aktuelno kod gradnje gasovoda "Snaga Sibira" za koji će Kinezi dati avans.

Brojke

* 45% skuplji je projekat od plana
* 2,1 mlrd EUR košta srpski deo
* 6,9 mlrd EUR skuplji projekat
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.