NavMenu

"Železnice Srbije" usvojile ugovor sa Rusima vredan 150 mil USD

Izvor: Beta Utorak, 14.10.2014. 19:39
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Skupština "Železnica Srbije" usvojila je u utorak (14. oktobra 2014. godine) dva aneksa ugovora sa kompanijom Ruskih državnih železnica "RDŽ Intenational" o nabavci 27 dizel-motornih vozova i remontu dela pruge na koridoru 10, u vrednosti od 150 mil USD, saopštilo je to javno preduzeće.

Prema rečima predsednika skupštine "Železnica Srbije" Zorana Anđelkovića, odlukom skupštine zaključena su dva aneksa osnovnog ugovora o realizaciji ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

- Reč je o aneksu 2.1. za remont tri deonice pruga kroz Srbiju na Koridoru 10, dužine 65,7 kilometara i aneksu 5 za nabavku 27 novih ruskih dizel-motornih vozova za potrebe srpskih železnica. Vrednost ugovora je skoro 150 mil USD, što je najveća investicija u "Železnice Srbije" od Drugog svetskog rata do danas - rekao je Anđelković.

On je ocenio da će realizacijom ruskog kredita, efekti modernizacije srpskih železnica biti "vrlo brzo vidljivi i prepoznatljivi" a da će pruge i vozovi u Srbiji "u narednih pet godina postati savremeniji i efikasniji".

Kako se navodi u saopštenju "Železnica Srbije", aneksom 2.1 osnovnog ugovora, obuhvaćena je rekonstrukcija deonica Mala Krsna-Velika Plana, Sopot Kosmajski-Kovačevac i Ruma-Golubinci, ukupne dužine 65,7 kilometara.


Vrednost radova na tim deonicama severnog kraka Koridora 10 iznosi 48,7 mil EUR.

Dodaje se da će "Železnice Srbije", prihvatanjem aneksa 5 osnovnog ugovora sa ruskim partnerom, nabaviti 27 novih dizel-motornih vozova proizvođača "Metrovagonmaša" iz Rusije, čija je vrednost 100 mil USD.

- Srpske železnice uz 27 kompozicija, dobijaju i rezervne delove u vrednosti od oko 2,6 mil USD a premijera novog voza na domaćim prugama može se očekivati osam meseci nakon potpisivanja ugovora - saopštile su "Železnice Srbije".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.