Izvor: Beta | Utorak, 14.10.2014.| 19:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Železnice Srbije" usvojile ugovor sa Rusima vredan 150 mil USD

(Foto: Ivana Vuksa)
Skupština "Železnica Srbije" usvojila je u utorak (14. oktobra 2014. godine) dva aneksa ugovora sa kompanijom Ruskih državnih železnica "RDŽ Intenational" o nabavci 27 dizel-motornih vozova i remontu dela pruge na koridoru 10, u vrednosti od 150 mil USD, saopštilo je to javno preduzeće.

Prema rečima predsednika skupštine "Železnica Srbije" Zorana Anđelkovića, odlukom skupštine zaključena su dva aneksa osnovnog ugovora o realizaciji ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

- Reč je o aneksu 2.1. za remont tri deonice pruga kroz Srbiju na Koridoru 10, dužine 65,7 kilometara i aneksu 5 za nabavku 27 novih ruskih dizel-motornih vozova za potrebe srpskih železnica. Vrednost ugovora je skoro 150 mil USD, što je najveća investicija u "Železnice Srbije" od Drugog svetskog rata do danas - rekao je Anđelković.

On je ocenio da će realizacijom ruskog kredita, efekti modernizacije srpskih železnica biti "vrlo brzo vidljivi i prepoznatljivi" a da će pruge i vozovi u Srbiji "u narednih pet godina postati savremeniji i efikasniji".

Kako se navodi u saopštenju "Železnica Srbije", aneksom 2.1 osnovnog ugovora, obuhvaćena je rekonstrukcija deonica Mala Krsna-Velika Plana, Sopot Kosmajski-Kovačevac i Ruma-Golubinci, ukupne dužine 65,7 kilometara.

Vrednost radova na tim deonicama severnog kraka Koridora 10 iznosi 48,7 mil EUR.

Dodaje se da će "Železnice Srbije", prihvatanjem aneksa 5 osnovnog ugovora sa ruskim partnerom, nabaviti 27 novih dizel-motornih vozova proizvođača "Metrovagonmaša" iz Rusije, čija je vrednost 100 mil USD.

- Srpske železnice uz 27 kompozicija, dobijaju i rezervne delove u vrednosti od oko 2,6 mil USD a premijera novog voza na domaćim prugama može se očekivati osam meseci nakon potpisivanja ugovora - saopštile su "Železnice Srbije".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.