Izvor: Danas | Sreda, 11.04.2007.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sveže voće hit na svetskom tržištu - predstavljeno 9 priručnika o sadnji, berbi i transportu voća

Srbija ima izuzetno povoljne klimatske uslove za proizvodnju voća koje se gaji na 239 hiljada hektara, što predstavlja 4,6% ukupnih poljoprivrednih površina. Proizvodnja voća stalno raste i predstavlja značajan izvor izvoznih prihoda, ali se valja i stalno prilagođavati svetskim trendovima, ukoliko se želi da se ovaj uzlazni trend nastavi - izjavio je na konferenciji za novinare državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrde Srbije Danilo Golubović.

Golubović je naglasio da dok mi najviše izvozimo zamrznuto i sušeno voće, u svetu se traži sveže voće, koje ima i najvišu cenu. Upravo iz tih razloga Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa Projektom za razvoj preduzetništva u Srbiji SEDP - USAID, pripremilo devet priručnika o sadnji, berbi i transportu sorti svežeg voća pogodnih za izvoz, kako bi naši poljoprivrednici dobili informacije iz prve ruke o tom značajnom segmentu modernog voćarstva.

Autor pet priručnika je Kortni Veber, sa Univerziteta Kornel u Njujorku, dok je četiri napisala Mirjana Bulatović - Danilović, sa Univerziteta Mičigen.

Rimer Lejn, savetnik u Projektu za razvoj preduzetništva u Srbiji SEDP, koji finansira USAID, naglasio je da ovaj projekat sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom SIEPA u podizanju konkurentnosti srpskih izvoznika svežeg voća i povrća, promociji na sajmovima i odnosima sa javnošću. Kao rezultat nastupa poljoprivrednika iz Srbije na ove godine održanim sajmovima hrane u Berlinu, Nirnbergu i Dubaiu očekuju se efekti od 21,5 mil USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.