NavMenu

Pijani vozači trajno bez dozvole?

Izvor: RTV Ponedeljak, 13.10.2014. 14:26
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
U toku je priprema izmena nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja, a neke od važnijih izmena tiču se kazni za vozače u alkoholisanom stanju.

Kazne će biti oštrije nego što su bili do sada. Kada je reč o vožnji u alkoholisanom stanju, predlog je da takvim vozačima bude trajno oduzeta dozvola, pa čak i vozilo.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je formiralo komisiju koja pravi Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja. Odredba koje se odnosi na oduzimanje vozila se spominjala i ranije i svakako je jedna od mogućih kazne za one koji čine najteža dela, dakle za one koji voze u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom droge. To se za sada jedna od opcija, a videće se da li će biti i deo zakona - kaže Zoran Alimpić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pored toga, kaže Alimpić, novina će biti i sertifikat o profesionalnoj kompetenciji vozača profesionalaca, što treba da se prilagodi sa evropskom direktivom koja uređuje tu oblast.

- Razmišlja se i o tome kako da se unapredi sistem kaznenih poena, odnosno da se pre sticanja 18 kaznenih poena krene preventivno prema takvim vozačima i upozori ih šta se dešava kada skupe 18 poena. To su mehanizmi o kojima se razmišlja. Dakle, mi unapređujemo postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja. On je donet 2009. godine i mislimo da se da više nije dovoljno dobar. Postoji dosta dobrih odredbi u zakonu koje su sporo ušle u primenu. Ideja nam je da sve što smo uočili u ovih pet godina implementiramo u zakon - kaže Alimpić.

On dodaje da je ovaj zakon generalno promenio ponašanje vozača na bolje, te je smanjio broj poginulih i povređenih, i nastradale dece.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.