Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.10.2014.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obrada slike postavlja dijagnozu - Institut "Mihajlo Pupin" razvio softver za otkrivanje primarnog karcinoma u organizmu

Jelena Vasiljević, desno, na štandu Instituta "Mihajlo Pupin" na Sajmu medicine i stomatologije
Jelena Vasiljević, desno, na štandu Instituta "Mihajlo Pupin" na Sajmu medicine i stomatologije (Foto: sajam.co.rs)
Štand Instituta "Mihajlo Pupin" na ovogodišnjem Sajmu medicine, koji je minulog vikenda održan u Beogradu, bio je "zatrpan" radoznalim posetiocima koji su želeli da saznaju sve o novom softveru - inovaciji ove ustanove, koja dijagnostikuje primarni karcinom kod metastaze karcinoma kostiju.

O novoj kompjuterskoj metodi raspoloženo je govorila dr Jelena Vasiljević, najzaslužnija za razvoj ovog softvera, koji je njen doktorski rad. Softver je rađen u saradnji sa Institutom za patologiju, Vojno-medicinskom akademijom (VMA) i jednim univerzitetom iz Australije, a dorađivan je na Računarskom fakultetu.

- Reč je o postojećem softveru koji je preuzet kao open source i modifikovan za velike fajlove slika. Moja ideja bila je da softver primenim na slike biopsija, sa hipotezom da će ti parametri posle analize biti u korelaciji sa nekim osobinama kancerogenih ćeilja, što se ispostavilo kao tačno. Na Sajmu tehnike dobili smo nagradu za to što smo proverili ove korelacije, a trebalo je sve dalje dodatno automatizovati i omogućiti da bude lako dostupno za upotrebu - kaže Vasiljević za "eKapiju".

Naša sagovornica objašnjava da je procedura upotrebe softvera krajnje jednostavna, a dijagnostika se zasniva na specijalnoj multifraktalnoj analizi slike. Uzorak biopsije se kao fotografija propušta kroz softver i klikom na jedno dugme, za nekoliko sekundi dobija se informacija na kom organu se i sa kojom pouzdanošću nalazi primarni karcinom.

Pouzdanost ove dijagnostičke metode je u nekim slučajevima i do 90%.

- Lekari uzorke biopsije posmatraju kroz mikroskop i na osnovu toga zasnivaju svoje mišljenje. Novom metodom značajno se skraćuje vreme u dijagnostici, samim tim što vam je potrebno svega nekoliko sekundi za otkrivanje primarnog karcinoma, a smanjuje se i subjektivna mogućnost greške, što će biti od pomoći patolozima da provere svoju dijagnozu.

Softver je zasada određen za detekciju primarnog karcinoma kod metastaze karcinoma kostiju: da li se nalazi na plućima, dojci ili bubregu, a Vasiljević ističe da je modularan i da bi lako mogao da se primeni i na druge tipove karcinoma ili metastaza, kao i kod drugih organa.

Na Institutu za onkologiju već je rađena studija za predikciju uspešnosti hemioterapije - da li pacijentkinju sa karcinomom dojke uopšte slati na hemioterapiju i sa kojom pouzdanošću će ona delovati, a jedan lekar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj zasniva svoj doktorat na primeni softvera na fotografijama magnetnih rezonanci.

Vasiljević napominje da su moguća i dalja istraživanja, a da najveći problem predstavlja prikupljanje uzoraka, što je i najdugotrajniji proces u istraživanjima.

Uskoro primena u zdravstvenim ustanovama?

Inovativni softver još nije našao primenu u zdravstvenim ustanovama, ali Vasiljević očekuje da bi to uskoro moglo da se dogodi.

- Do sada smo uvek nailazili na prepreke da je to jedino moguće kao uvođenje novog leka, što je komplikovano i skupo, a procesi sertifikacije su dugotrajni. Na ovom sajmu softver je dobio veću pažnju, a posebno interesovanje pokazao je i državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, koji je kao hirurg zainteresovan da se ova metoda što pre primeni.

Najviše priznanje

DECIM (Detection of Cancer on image Microscopic) - softverski metod za pomoć u dijagnostici karcinoma na osnovu specijalne multifraktalne analize slike Instituta "Mihajlo Pupin", poneo je i najveće priznanje ovogodišnjeg sajma medicne i plaketu "Medident".

Na 39. Sajmu medicine i stomatologije, održanom od 9. do 11. oktobra u Beogradu, predstavilo se više od 50 izlagača.

Ivana Bezarević
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE