Izvor: eKapija | Utorak, 14.10.2014.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

UVODNIK

Dan pred grejnu sezonu ostaje nepoznanica da li će naš energetski sistem biti stabilan u narednom periodu. Nadležni obećavaju da ima dovoljno gasa za grejanje i da neće biti restrikcija struje, ali se još nisu dogovorili kako će obezbediti sve energente. Tek ćemo saznati da li će zima i ove godine iznenaditi državu.

Poslovni portal "eKapija" pokrenuo je temu "Okretanje ka energetskoj efikasnosti" jer je upravo energetska efikasnost jedan od prvih koraka kako bismo bili energetski nezavisni. To nećemo moći bez zajedničke akcije.

Za početak, možemo da se udružimo sa komšijama da razmotrimo kako, na primer, najefikasnije da izolujemo zgradu. Naši stanovi će tako zimi biti topliji, leti hladniji, a novčanici puniji. Nije danas lako naći novac za bilo kakve investicije, ali ćemo zajedničkim snagama lakše naći odgovarajuće fondove. S obzirom na to da naplata grejanja po utrošku za svaki stan neće uskoro krenuti, ostaje dovoljno vremena da se sve zgrade pripreme za ovaj korak, a sve detalje možete pročitati u našem Tematskom biltenu "Okretanje ka energetskoj efikasnosti". Ukoliko zgrada u kojoj stanujete ima energetski pasoš najmanje C, nećete brinuti o ovim problemima - i to je još jedna tema ovog izdanja.

Ovim biltenom smo želeli da podstaknemo i direktore firmi da razmisle šta bi mogli da urade u svom postrojenju ili poslovnom prostoru kako bi smanjili potrošnju energije. Stručnjaci ukazuju da su u svakom sektoru industrije moguće velike uštede energije, a da se investicije u poboljšanje energetske efikasnosti isplate već za nekoliko godina. Pročitaćete o modelu finansiranja u poboljšanje energetske efikasnosti za koji ne treba unapred da obezbedite novac.

Saznaćete i kako da se najjeftinije ugrejete ove zime, kako funkcionišu "pametne" zgrade, koja opština će prva početi da se greje na biomasu, koji su novi projekti Beograda u ovoj oblasti, kakva su iskustva iz regiona…

Da li će nas predstojeća zima naterati da sledeće godine budemo energetski efikasniji? Pokrenimo se - zaštitićemo životnu sredinu, biće nam komfornije, biće nam toplije u domovima i firmama, a i oko srca.


Urednica biltena: Suzana Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.