Izvor: Novosti | Petak, 10.10.2014.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Akcionari i poverioci "Jugoremedije" u stečaju uputili novi zahtev za hitno sprovođenje reorganizacije

Akcionari i poverioci "Jugoremedije" u stečaju, uputili su u četvrtak (9. oktobra 2014. godine) novi zahtev Vladi i premijeru Vučiću za hitno sprovođenje kvalitetne reorganizacije ove zrenjaninske farmaceutske kompanije, jer svako dalje odlaganje vodi ka bankrotu.

- Uskoro će dve godine od pokretanja stečaja, a za to vreme samo poverioci, i to uglavnom iz redova radnika i akcionari, konstantno pokušavaju da sačuvaju fabriku i ubrzaju proces njenog oživljavanja - izjavio je Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca "Jugoremedije".

Podseća da su poverioci pokušali da podnesu plan reorganizacije Privrednom sudu u Zrenjaninu, ali ih lokalna samouprava u tome nije podržala. Pokrenuli su i pitanje nove procene koja je nedvosmisleno pokazala da fabrika vredi 68 mil EUR. Skoro dvostruko više od one koju je utvrdio stečajni upravnik i zbog čega je, navodno kao prezadužena, "Jugoremedija" završila u stečaju.

- Kao da nikom drugom nije stalo do "Jugoremedije" i njene proizvodnje lekova!? Zakupac "Union medic", koji je kao najveći poverilac zadužen za plan reorganizacije, u maju je prekinuo proizvodnju i otpustio radnike. Uporno se ne izjašnjava o planu, pa sumnjamo da je njegova želja bankrot - ističe Pecikoza, postavljajući i pitanje da li država ima načina da jasno odluči šta joj znači "Jugoremedija" i 42% državnog kapitala u fabrici?

Poverioci i akcionari insistiraju na sastanku sa predstavnicima Vlade, kako bi izneli svoje predloge i definisali ulogu države u očuvanju "Jugoremedije" i zaštiti javnog interesa.

Još poručuju - bankrot, ali i reorganizacija koja ne bi uvažila novo činjenično stanje utvrđeno procenom, spadaju u "rešenja" koja odgovaraju isključivo interesima pojedinaca koji hoće da dođu do vredne imovine "Jugoremedije" po bagatelnoj ceni!

Stečaj je decembra 2012. otvoren zbog duga od 26 mil EUR i procene da imovina fabrike vredi 22 miliona. Naknadna procena utvrdila je da fabrika vredi 68 mil EUR, što služi kao argument da je "Jugoremedija" namerno gurnuta u stečaj!
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.