NavMenu

MIŠČEVIĆ: Sporazum sa Rusijom na snazi do ulaska u EU

Izvor: RTV Četvrtak, 09.10.2014. 17:33
Komentari
Podeli

(Tanja Miščević) Šefica tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je u četvrtak (8. oktobra 2014. godine) da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom ostati na snazi sve dok Srbija ne postane članica EU.

- Iz EU nam je poručeno da svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa trećim zemljama, uključujući i sporazum sa Rusijom, ostaju na snazi do momenta učlanjenja - rekla je Miščević novinarima u Briselu tokom skrininga o poglavlju 30 pregovaračkog procesa, koje se odnosi na spoljnu trgovinu.

Ona je objasnila da je glavna tema današnjih razgovora sa stručnjacima Evropske komisije bilo usaglašavanje spoljnotrgovinskih odnosa Srbije sa zajedničkom politikom EU.

Miščević je izjavila da je zadovoljna dosadašnjim tokom razgovora, koji su uključili i teme kao što je trgovina oružjem i robom dvostruke namene.

Šefica srpskog tima je istom prilikom izrazila zadovoljstvo objavljenim izveštajem EK o napretku Srbije u evropskim integracijama.

- Mi smo još u prvoj fazi pristupnih pregovora, a kada počnemo da otvaramo poglavlja stvari će postati komplikovanije Srbiji - upozorila je ona, izražavajući nadu da će i sledeći izveštaj biti pozitivan.

Državni sekretar u ministarstvu za trgovinu Stevan Nikčević, koji je vodio radnu grupu u skriningu za poglavlje 30, je izrazio očekivanje da će Srbija tokom sledeće godine usvojiti zakone o prometu genetski modifikovanih organizama, čime će ispuniti uslove za učlanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

- To je nesto što moramo da uradimo, jer bez članstva u STO nema ni članstva u EU - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.