NavMenu

"Banatski dvor" dodatna gasna sigurnost za Srbiju i region

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.10.2014. 09:56
Komentari
Podeli
"Gazprom" je napunio podzemno skladište gasa "Banatski dvor" u obimu od 100% i u tom skladištu je 450 miliona kubnih metara gasa, što je dodatna garancija sigurnosti ruskih izvoznih isporuka gasa u Srbiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu tokom predstojeće zime.

Na taj način "Banatski dvor" će postati dopunski resurs za obezbeđivanje potrošača Srbije ruskim gasom, rečeno je na sastanku predsednika Upravnog odbora "Gazprom"- a Alekseja Milera i generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, održanog u okviru Međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu.

Miler i Bajatović su razmotrili i realizaciju zajedničkog infrastrukturnog projekta Južni tok, za koji se očekuje dobijanje građevinske dozvole za izgradnju srpske deonice tog gasovoda, saopštio je "Srbijagas".

Razmotrena su pitanja saradnje dve zemlje u gasnoj oblasti, a posebno se govorilo o isporukama ruskog gasa u Srbiju i o korišćenju kapaciteta za njegovo podzemno skladištenje u Srbiji.

"Gazprom" je u 2013. isporučio u Srbiju oko dve milijarde kubika gasa. U Srbiji od 2011. godine radi podzemno skladište gasa "Banatski dvor", sa aktivnom količinom od 450 miliona metara kubnih tog energenta.

To skladište je prvi objekat gasovoda Južni tok i koristiće se za obezbeđivanje sigurnosti isporuka gasa na gasovodu.

Južni tok je globalni infrastrukturni projekat za izgradnju gasovoda kapaciteta 63 milijarde metara kubnih po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope, sa ciljem diverzifikacije trasa izvoza prirodnog gasa i isključivanja tranzitnih rizika.

Planirano je da prvi gas Južnim tokom bude isporučen krajem 2015. godine, a gasovod će dostići projektni kapacitet u 2018. godini.

Izgradnju Južnog toka na teritoriji Srbije vodi zajednička projektna kompanija "South Stream Serbia AG" (udeo "Gazproma" je 51%, a "Srbijagasa" 49%). Odlukom Parlamenta Srbije projektu Južni tok na teritoriji Republike je dodeljen poseban status.

Srbija i Rusija su 2013. godine potpisale dugoročni ugovor o isporuci ruskog gasa u našu zemlju, u obimu do 1,5 milijardi metara kubnih gasa svake godine u toku 10 godina. Transportovanje gasa se vrši postojećom trasom preko Ukrajine i Mađarske, a u budućnosti će se isporuke vršiti gasovodom Južni tok.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.