NavMenu

Oglasi i reklame u starim srpskim novinama

Izvor: RTS Petak, 03.10.2014. 10:53
Komentari
Podeli

Pre pojave radija i televizije, novine su igrale ključnu ulogu u informisanju stanovništva, ali i u razvoju oglašavanja i reklamiranja. Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" digitalizovala je 400.000 stranica starih srpskih novina iz svog fonda, koje su korisnicima dostupne onlajn.

Posebno su zanimljive pojedine tematske celine ovog korpusa kao što su, na primer, oglasi i reklame publikovane u preko 40 naslova novina štampanih ćirilicom u drugoj polovini HIH i prvoj polovini HH veka.

Reklama za prodaju štofova u radnji kod "Gigerla" ("Nedelja", 16. septembar 1909) i reklama za pisaće mašine "bar-lok" ("Nova iskra", 1. septembar 1911)

Prvi novinski oglasi pojavili su se u Srpskim novinama, koje su od 1834. izlazile u Kragujevcu. Ti oglasi su, u pogledu sadržaja i grafičkog izgleda, bili pod jakim uticajem austrijskih novina. U prvom periodu, sve do sredine XIX veka, oglasi su donosili vesti o novim otkrićima, tehnološkim dostignućima, industrijalizaciji, uslugama i proizvodima i javljaju se i u listovima "Podunavka" i "Šumadinka".

Reklamiranje i oglašavanje banaka i osiguravajućih društava započinje sedamdesetih godina XIX veka, da bi do kraja tog veka, uz bolju grafičku opremu i vizuelna rešenja, oglasi i reklame pružali informacije o proizvodima čije su robne marke i danas prepoznatljive – kafa "frank", pisaće mašine "bar-lok", šivaće mašine "singer".

U istom razdoblju, javljaju se i oglasi o najmu, kupovini ili prodaji stanova, kuća, zemljišta, ponudi nameštaja, odeće, tekstila, knjiga, najave kulturnih i važnih društvenih događaja, reklamiranje zanatskih i trgovinskih radnji.

Ovo je vreme bogato ilustrovanim oglasima i reklamama. "Male novine" i "Nedelja" celu prvu i poslednju stranicu posvećuju toj formi. Iz tih novina se, pored ostalog, vidi da naše dame i naša gospoda u pogledu mode, nege i frizure nisu zaostajali za razvijenom Evropom.

Kraj XIX i početak XX veka donosi oglase za posao iz kojih saznajemo da su izuzetno traženi učitelji stranih jezika i klavira, bankari, lekari, farmaceuti, novinari, fotografi, prodavci, kao i negovateljice, guvernante i kućepaziteljke.
male-novine.

Prva strana "Malih novina" posvećena reklamama (broj 72, 13. mart 1895) i spisak kažnjenih prodavaca ("Beogradske opštinske novine", 1. decembar 1929)



Potražnja za tim zanimanjima ukazuje na ekonomski, kulturni, prosvetni i socijalni napredak u srpskom društvu. Brojni oglasi i reklame u ovom periodu javljaju se u novinama "Pravda" i "Vreme" pored svih drugih novinskih rubrika.

U kolikoj meri novinsko oglašavanje odražava duh vremena i društvenu svest može se zaključiti i na specifičnim primerima oglašavanja iz "Beogradskih opštinskih novina".

Među ostalim oglasima, ove novine, u vremenu između dva rata, oglašavaju i popise građana koji su kažnjeni jer su prodavali neispravne životne namirnice (mleko, meso, voće, povrće, hleb) ili imovinu koja nije imala validnu dokumentaciju. Uz te popise, novine pozivaju stanovništvo da navedene prodavce i njihove radnje bojkotuju.

Imajući u vidu da je ovaj ćirilični korpus deo šireg evropskog korpusa novinskih tekstova na preko 18 miliona stranica, jasno je da je digitalna novinska kolekcija nezaobilazan izvor za najrazličitija naučna istraživanja iz oblasti istorije, kulturne istorije, jezika, pisma, ekonomije, politike, ali i da je namenjena svakodnevnoj zabavi najšireg kruga korisnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.