NavMenu

Uskoro više japanskih preduzeća u Srbiji?

Izvor: RTS Petak, 03.10.2014. 09:18
Komentari
Podeli

U Tokiju održan važan seminar za investicije u Srbiji. Početak pregovora o pridruživanju EU nova šansa za privlačenje japanskog kapitala i uvođenje naprednih tehnologija, zaključak je seminara.

Šezdeset najvažnijih japanskih preduzeća prisustvovalo je u Tokiju seminaru posvećenom investicijama u Srbiji. Bolja organizovanost i manje birokratije, glavni preduslovi kojima Srbija može privući investitore iz Zemlje izlazećeg sunca.

Seminar je važan događaj na kojem su japanskim biznismenima o investicionoj klimi u našoj zemlji govorili predstavnici Srpske agencije za promociju investicija i izvoza SIEPA i ambasador Srbije u Tokiju Nenad Glišić održan je u prostorijama Japanske banke za međunarodnu saradnju samo nedelju dana nakon posete predstavnika najveće japanske biznis asocijacije "Keidanren" Beogradu.

Izuzev srpske strane, okupljenima su o svom iskustvu u poslovanju govorili i predstavnici tri japanska preduzeća koja imaju svoja postrojenja u Srbiji: "Japan Tobacco International", "Panasonic" i "Asahi".

Ekspertski tim SIEPE, na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Nikolom Jankovićem, kao pozitivne karakteristike Srbije, potencijalne zemlje za investicije, naveo je dobro obrazovanu radnu snagu, povoljan geografski položaj Srbije, izuzetno niske poreze za preduzeća, ali i sporazume o bescarinskoj trgovini sa zemljama CEFTA i slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

Takođe, približavanje Srbije članstvu u Evropskoj uniji i činjenica da je radna snaga u Srbiji jeftinija od one u državama Unije takođe bi mogli biti privlačni za japanska preduzeća koja razmišljaju o širenju proizvodnje na Stari kontinent.

Ambasador Nenad Glišić istakao je početak pregovora sa EU i rezultate izbora u Srbiji koji nagoveštavaju četiri godine političkog i administrativnog odlučivanja bez zastoja kao pokazatelje političke stabilnosti zemlje koja je neophodni preduslov za sigurne investicije.

Predstavnici Srbije na seminaru u Japanu iskazali su veliko poštovanje koje Srbija gaji prema Japanu, ali i na duge, prijateljske odnose između dve države.

Predstavnici japanskih kompanija koje poslednjih godina posluju u Srbiji saglasne su u oceni da postojanje osnovne infrastrukture i sirovina, geografski položaj Srbije i sporazum o bescarinskoj trgovini sa zemljama CEFTA omogućavaju pristojno poslovanje, dok prijateljski nastrojeno srpsko stanovništvo i ukusna hrana omogućavaju i prijatan svakodnevni život.

Neki od njih, međutim, imali su zamerke na to da, za razliku od kancelarijske, radna snaga u Srbiji na proizvodnim trakama nema potrebno znanje engleskog jezika, kao i da u Srbiji ponekad nema dovoljno razumevanja za insistiranje Japanaca na besprekornom kvalitetu.

Japanske biznismene u Srbiji brine i, po njihovom mišljenju, prebrzo donošenje novog Zakona o radu, koje je dovelo do nagle promene uslova poslovanja, ali i mogućnost da ulazak Srbije u EU u skorijoj budućnosti osetno podigne troškove poslovanja.

Dugogodišnji napori i preduslovi za veći uspeh

Srpska vlada već duže od deset godina kroz veliki broj poseta resornih ministara i organizovanje niza seminara o mogućnostima naše privrede aktivno nastoji da privuče oprezni japanski kapital i transformiše našu zemlju od pasivnog primaoca japanskih donacija i kredita u ekonomskog partnera Japana u jugoistočnoj Evropi.

To je do sada, međutim, bila teška bitka sa relativno skromnim rezultatima zbog percepcije Srbije kao zemlje zahvaćene ratom i političkom nestabilnošću koja se u japanskim medijima proteže od devedesetih do danas, ali i zbog realnih političkih problema sa kojima se naša država susretala, kao što su pitanje razdruživanja sa Crnom Gorom i otcepljenje Kosova, koji su mnoge potencijalne investitore držali na odstojanju.

Napore naše zemlje takođe su znatno omele činjenice da su japanska preduzeća zainteresovana za investicije u istočnoj Evropi već bila uložila u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj tokom trajanja ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, te da poslednjih godina bledi interesovanje japanskih kompanija za Evropu u poređenju sa kineskim, i tržištem jugoistočne Azije.

Stabilizacija političkih prilika u našoj zemlji i primeri uspešnih investicija više evropskih zemalja u Srbiji pružaju novu šansu i čini se da je naša diplomatija krenula u novu ofanzivu za privlačenje japanskih investicija nakon zvaničnog početka pregovora o pridruživanju EU.

Za veći uspeh u dovođenju japanskih i drugih istočnoazijskih kompanija koja imaju vrlo visoke standarde u poslovanju i veliku privrženost radu, pored diplomatskih napora, biće potrebno i unapređenje strukture, efikasnosti birokratije, ali i promena u svesti naših radnika koji bi trebalo da budu više posvećeni samousavršavanju, postizanju visokog kvaliteta i očuvanju imovine i ugleda preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.