Izvor: Beta | Sreda, 01.10.2014.| 16:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemaju gazde za veći minimalac

Za minimalnu zaradu od 21.000 dinara u Srbiji radi oko 400.000 ljudi, od kojih polovina ne prima ni taj iznos, kaže sekretar SSSS Zoran Mihajlović. Ministar za rad Aleksandar Vulin juče je izjavio da niko u Srbiji ne može i ne treba da radi za platu ispod 21.000.

Odlukom Vlade, poslodavci će od sledeće godine, umesto dosadašnjih 115 dinara, radnicima minimalno morati da uplaćuju 121 dinar po satu, tako da će "minimalac" u 2015. biti 28.000 dinara.

- Na žalost, mislim da većina poslodavaca neće poštovati tu odluku, jer su se i ranije izjašnjavali da nisu u mogućnosti da isplaćuju ni minimalne zarade - kazao je Mihajlović agenciji Beta.

Radnici kojima poslodavci ne isplaćuju ni minimalne zarade mogu da ih prijave inspekciji rada koja ima mogućnost da poslodavca novčano kazni ili podnese krivičnu prijavu.

- Niti imamo dovoljno inspektora, niti oni valjano obavljaju svoj posao, a ljudi koji rade u takvim firmama ne smeju to da prijave zbog straha od gubitka posla - rekao je Mihajlović.

Konsultant u Mreži za poslovnu politiku Dragoljub Rajić kazao je agenciji Beta da je privreda u krizi i da nema ekonomske potpore za odluku vlade o povećanju "minimalca", već se radi o želji države da smanji socijalne probleme.

- Tog novca nema, ne možete da povećavate nešto čega nema - rekao je Rajić i ocenio da bi u slučaju povećanja minimalne zarade u velikom broju firmi morale da se smanje plate veće od minimalnog iznosa koji je odredila država.

Međutim, Mihajlović smatra da isplata minimalne zarade nije veliko opterećenje za poslodavce koji "ozbiljno posluju" i da poslodavac treba da se odrekne dela profita kako bi povećao "minimalac" zaposlenima, a ne da preraspoređuje plate zaposlenima.

- Naši poslodavci su navikli na velike profite i nisu baš spremni da odvajaju za plate radnika. Kod nas se radnik smatra troškom, što je pogrešno - istakao je Mihajlović.

Na neto zaradu od 21.000, kako je ukazao Rajić, poslodavac državi plaća još 12.000 za porez, odnosno ukupno za jednog radnika poslodavac mora mesečno da izdvoji najmanje 33.000 dinara, što je, po njegovoj oceni, previše za stanje u kojem je trenutno privreda Srbije.

Njegov je predlog, sa kojim je saglasan i Mihajlović, da država ukine ili bar smanji porez na minimalnu zaradu, kako bi se olakšalo poslodavcima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.