NavMenu

IBRD daje Srbiji zajam za zdravstvo od 29,1 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 30.09.2014. 12:34
Komentari
Podeli

Srbija će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) dobiti veoma povoljan zajam od 29,1 mil EUR, koji će biti upotrebljen za nabavku akceleratora za zračne terapije, ali i za unapređenje efikasnosti nabavke lekova, izjavio je danas direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić.

- Zajam se uzima na 15 godina s tim da je pet godina grejs period, a deset godina rok otplate. Kamatna stopa je trenutno ispod 0,5% što je jako povoljno za nas - rekao je Drčelić Tanjugu nakon sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Zajam će, kako je naveo, poceti da se otplaćuje 1. avgusta 2019. godine u 20 jednakih polugodišnjih rata.

On je objasnio da postoje tri komponente zajma, a da je najbitnija ona od koje će se kupiti akceleratori za zračne terapije za borbu protiv kancera kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita.

- Za to ćemo dati oko 13,4 mil EUR, što je skoro polovina zajma - precizirao je Drčelić i dodao da će ostali deo zajma biti pre svega namenjen za unapređenje efikasnoste nabavke lekova, za organizovanje jedinsvene nabavke lekova i smanjenje troškova koji se odnose na lekove u fondu RFZO.

Prema njegovim rečima, u planu je i dalji nastavak na primeni tehnike DGS koja se odnosi na što bolji kvalitet zdravstvene zastite na primarnom i sekundarnom nivou.

Prvi uslov da bi se zajam povukao je njegova ratifikacija u parlamentu, a kako je naveo, najveći deo ovih sredstava bi trebalo da bude dostupan tokom 2015. i 2016.godine, po završetku tendera za akceleratore kada će sredstva biti i povučena.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je na današnjoj sednici u načelu predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Industrija

Bankrotirao popularni srpski brend

Popularni brend Ivica i Majica danas je na svojoj zvaničnoj stranici na fejsbuku objavio bankrot. Na svojim društvenima mrežama oni su podelili video u kojem su napisali da je došlo do kraja njihovog poslovanja. "Kraj jedne bajke" stoji u opisu ovog videa. Radnja koja se nalazi u centru grada oblepljena je natpisom na kom piše bankrot. Vladimir Nićiforović, vlasnik ove kompanije za Blic Biznis kratko je prokomentarisao da je najveći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.