NavMenu

Laser vraća vid za 15 sekundi - U VMA prvi put u Srbiji primenjena nova metoda operacije katarakte

Izvor: Novosti Utorak, 30.09.2014. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Piotr Pabijan /shutterstock.com)
Prva laserska operacija katarakte u Srbiji i regionu, urađena je na Vojnomedicinskoj akademiji. Tim srpskih hirurga oftalmologa Klinike za očne bolesti povratio je prošle nedelje vid kod tri pacijenta sa kataraktom, koristeći najnoviju tehnologiju u oftalmohirurgiji - femtosekundni laser.

Kada za nekoliko meseci ove operacije budu uvrštene u redovne, nekoliko hiljada pacijenata koji čekaju ovaj vid intervencije progledaće za samo 15 sekundi!

Toliko, naime, traje ova procedura koja je tek pre pola godine predstavljena na Kongresu oftalmologa u Barseloni. Naši hirurzi oftalmolozi prikazali su je uživo posetiocima Međunarodnog simpozijuma oftalmologa na VMA. Sve procedure su, prvi put u Srbiji, prikazane u 3D tehnologiji, u direktnom prenosu za publiku u amfiteatru. Simpozijum su organizovali Klinika za očne bolesti VMA, Udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije i Vitreoretinalno udruženje Srbije.

Gostujući profesor, medicinski direktor očne klinike u švajcarskom gradu Rajnahu, dr Bojan Pajić, jedan od vodećih svetskih stručnjaka u primeni najnovije generacije femtosekundnog lasera, sa timom VMA je za nepuna dva sata operisao pet pacijenata, a među prikazanim metodama bilo je i uklanjanja dioptrije "egzajmer" laserom, uz asistenciju femtosekundnog lasera.

Laser najnovije generacije, koji su našim stručnjacima za potrebe simpozijuma pozajmili donatori iz Švajcarske, ima neograničenu primenu u oftalmohirurgiji - od transplantacije rožnjače i njenog modulisanja prema potrebi do korigovanja astigmatizma.

Prema rečima pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića, načelnika Klinike, metoda je ocenjena kao revolucionarna:

- Laser u ovoj intervenciji ima vodeću ulogu, naravno vođen stručnom rukom hirurga. On seče rožnjaču i kapsulu, i drobi sočivo, pa na kraju ostaje samo da se mehanički aspirira i ručno ugradi novo sočivo. Laserom se kao i do sada mogu operisati oba oka u istom zahvatu, samo što je za pacijenta komfor znatno veći: nema bola, procedura se izvodi u kapljičnoj anesteziji, a pacijent progleda odmah nakon intervencije.

Femtosekundni laser pogodan je i za operatora pošto omogućava znatno preciznije izvođenje operacije, jer samo prislanjanjem dela laserske konzole na oko, fiksira se organ, pa ne može da se, kao kod klasične operacije, oko pomera i tako otežava hirurgu da precizno izvodi operaciju.

Uvođenjem ove procedure u srpskoj oftalmohirurgiji je, kaže prof. Vukosavljević, ostvaren značajan napredak od prošlog simpozijuma pre dve godine.

Savremena dostignuća iz ove oblasti medicine na Simpozijumu su predstavili i predavači po pozivu iz SAD, Rusije, Slovenije i Egipta, među kojima je i prof. dr Tomas Džon sa Univerziteta Lojola u Čikagu.

Cena laserskog zahvata je skuplja u odnosu na klasičnu operaciju za oko 50%, što znači da će operacija po oku koštati oko 1.500 EUR. Femtosekundni laser, čija nabavka je u planu na Vojnomedicinskoj akademiji - košta 350.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.