Izvor: Novosti | Utorak, 30.09.2014.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Spremne vakcine protiv gripa

Vakcinacija protiv gripa mogla bi da počne u pojedinim domovima zdravlja već krajem ove, a u svim tokom sledeće nedelje.

Za ovu sezonu obezbeđena je 235.091 doza za zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva o trošku osiguranja. To je tzv. inaktivisana, split vakcina, proizvođača "Sanofi Paster".

- Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala je sertifikate za tri kontrolisane serije "Sanofi Pasterove" vakcine, dve primljene od "Torlaka" i jedne od "Phoeni farma" - kaže Aleksandar Tucović, savetnik za odnose sa javnošću u ALIMS.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" već je počeo raspodelu vakcine protiv sezonskog gripa.

- Distribucija vakcine počela je u petak i biće završena po planu raspodele - kaže direktorka instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković.

Sastav vakcina je, prema preporukama SZO, potpuno isti kao za prethodnu sezonu. Pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Institut "Batut" saopštio je da se imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1, sezonska trovalentna vakcina preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika. Inače, vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i onim sa metaboličkim poremećajima (pre svega šećerna bolest), poremećajima rada bubrega...

Nadzor nad virusom gripa, prema preporukama SZO, u Srbiji je počeo u ponedeljak i trajaće do kraja sezone.

- Epidemiološka situacija je uobičajena za ovo doba godine. Registruje se povećanje učestalosti obolevanja od respiratornih infekcija, čemu su doprineli hladnije vreme i povratak dece u školu - kaže dr Bojana Grgić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.