Izvor: RTS | Ponedeljak, 29.09.2014.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mihalkov izabrao Beograd - Svetska premijera filma "Sunčanica" 3. oktobra u "Sava centru"

Nikita Mihajlov
Novi film ruskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova "Sunčanica" doživeće svetsku premijeru 3. oktobra u beogradskom "Sava centru".

Scenario filma, pisan po istoimenom romanu nobelovca Ivana Bunjina, gledaoce vodi u dvadesete godine prošlog veka na poluostrvo Krim, odakle se posle građanskog rata evakuiše poražena armija "belih Rusa".

Glavne uloge u filmu igraju Ruskinja Viktorija Solovjova i naš glumac Miloš Biković. Na premijeri se očekuje veliki broj glumaca iz celog sveta, reditelja i državnih zvaničnika.

O filmu, izboru Beograda za premijeru i svom viđenju sadašnjice u ekskluzivnom intervjuu za RTS govori Nikita Mihalkov.

- U ovom filmu je drugačije nego u "Varljivom suncu", rat je završen, izgubljen, tek predstoje tridesete-četrdesete godine sa svim posledicama. Bela armija se povlači i na poslednjoj obali oni razmišljaju kad nema pucnjave, više niko nikoga ne ubija, ne masakrira, ne urezuje zvezde u telo. Postavlja se pitanje kako i zašto se sve to desilo, koji su uzroci ubijanja - kaže Mihalkov.

Srpsku prestonicu je za premijeru izabrao kao rođendan svog filma, koji se slavi, kako kaže, s prijateljima u Beogradu, a ne u Briselu.

- Kada se film prvi put prikazuje, to za gledaoca postaje dan rođenja filma. A rođendan se slavi sa prijateljima, i zato u Beogradu, a ne u Briselu. Zvao sam mnogo ljudi. Emir Kusturica je rekao da će doći. Moji glumci bi trebalo da budu tamo. Kao što rekoh, to će biti dan rođenja filma i pozivam sve svoje prijatelje. Drago mi je što nijedan od njih, ukoliko, naravno, nije negde na snimanju, nije rekao da neće doći - objašnjava Mihalkov razloge zbog kojih je izabrao srpsku prestonicu za premijerno prikazivanje svog ostvarenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.