NavMenu

Izgradnja vodovoda Dubovac-Zrenjanin-Kikinda u saradnji sa izraelskom firmom "Tahal" - 100 mil EUR, rok izgradnje 30 meseci

Izvor: Dnevnik Petak, 21.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Zbog odstupanja bar jednog parametra definisanog pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, u čak 38 od ukupno 45 vojvođanskih opština, voda ne odgovara propisanim normama. Najlošiji kvalitet vode je u Banatu, gde svega 25% stanovništva pije ispravnu vodu. U Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, analizama vode iz Zrenjanina i Kikinde potvrđeno je da voda sadrži previše huminskih materija organskog porekla, čak i do 10 puta više nego što je dozvoljeno. Takva voda, ukoliko je hlorisana, u dodiru s huminskim materijama organskog porekla stvara nova jedinjenja zvana „trihalometani“, koji su, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, kancerogeni.

 

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u saradnji sa sekretarijatima za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu te za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i predstvnicima izraelske kompanije „Tahal“ izradio je konkretan model saradnje za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema Dubovac-Zrenjanin-Kikinda. Utvrđeno je da je najpovoljnije izvorište za vodosnabdevanje ovog područja u blizini Dunava-na potesu Kovin-Dubovac. Kapacitet ovog izvorišta je 1.500 l/s s infiltracijom, a snabdevanje pomenutih naselja u potpunosti bi bilo rešeno kada bi se u neposrednoj blizini izvorišta izgradilo postrojenje za primenu pitke vode tolikog kapaciteta i magistralni cevovod dug oko 120 km s rezervoarima i usputnim pretpumpnim stanicama. Okvirna vrednost ukupne investicije je 100 mil EUR, dok je rok za izgradnju sistema 30 meseci.

 

Dogovoreno je da se formira javno preduzeće za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema i njegovu eksploataciju, a zajedničku firmu činili bi predstavnici svih zainteresovanih opština i „Tahal“ LTD-a iz Izraela. U zajedničku firmu predstavnici opština uveli bi pravo na eksploataciju i isporuku prečišćene pitke vode njihovim žiteljima, a „Tahal“ LTD novac za izgradnju. Postignut je dogovor da se novoosnovanom preduzeću ustupi pravo eksploatacije nad novoizgrađenim regionalnim vodovodom u periodu od 20 god, a posle toga vlasništvo nad objektima preći će na opštine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.