NavMenu

Sankcije Rusiji bi za Srbiju značile minus od 600 mil EUR

Izvor: Tanjug Subota, 27.09.2014. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija ima prijatelje i u Evropskoj uniji i u Ruskoj Federaciji i izrazio nadu da će naša zemlja moći da nastavi proces pridruženja EU, čak i ako sa Briselom ne bude u potpunosti uskladila spoljnu politiku prema Rusiji.

- I jedni i drugi su nam prijatelji, i jedni i drugi su nam potrebni - kazao je Nikolić u intervjuu za "Glas Amerike", neposredno nakon što se obratio Generalnoj skupštini UN, govoreći o izazovima sa kojima se Srbija trenutno suočava, kao i nameri Beograda da doprinese uklanjanju svih izvora nestabilnosti u svetu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Nikolić je ocenio da je pozicija između suprotstavljenih politika zapada i EU sa jedne i Rusije sa druge strane - kompleksna. On je objasnio da je stav Beograda u odnosu na krizu u Ukrajini u jednom delu na istoj liniji sa stavovima SAD i EU. Srbija, kako je rekao, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Predsednik Srbije međutim, podseća da je sa Rusijom u saglasju povodom pitanja Kosova, koje on vidi kao pitanje teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije.


Prema rečima Nikolića, cena sankcija Rusiji bi za ekonomski već veoma opterećenu Srbiju značila minus od 600 mil EUR do 1 mlrd EUR.

Predsednik Srbije govorio je i o prilično lošim ekonomskim prilikama u Srbiji. On je najavio da će Srbija u naredne dve godine, da bi se ekonomski oporavila, morati da prođe kroz izuzetno bolne reforme i mere štednje, posebno ističući obaveze smanjenja javne potrošnje i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Nikolić je podvukao spremnost Srbije da doprinese rešavanju gorućih pitanja - klimatskih promena, globalne bezbednosti i zaraza velikih razmera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.