Izvor: eKapija | Petak, 26.09.2014.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Meter & Control" predstavio pametna brojila

Na Savetovanju o elektrodistributivnim mrežama Srbije održanom u Vrnjačkoj Banji kompanija "Meter&Control" je predstavila pametna brojila, koja omogućavaju daljinsko upravljanje i kontrolu potrošnje električne energije.

Dobijanjem IDIS sertifikata za brojila, kompanija "Meter&Control" se svrstala u grupu od pet svetskih proizvođača koji ga poseduju, a čija delatnost pokriva kompletno svetsko tržište, saopštila je ta kompanija.

Na ovoj konferenciji koja okuplja uvažene stručnjake iz elektrodistributivne delatnosti, stručna javnost je imala priliku da se upozna sa brojilima proizvedenim po najsavremenijim svetskim standardima, koja pružaju višestruke prednosti kao što su: uštede i povećanje efikasnosti u potrošnji električne energije, preraspodele snage na električnoj mreži i upravljanje prekidima električne energije.

Brojila su namenjena za upotrebu kod domaćinstava i preduzeća.

Na razvoju brojila je radio stručni tim od 30 inženjera kompanije "Meter&Control", a vrednost investicije iznosi 3 mil EUR.

- U slučaju nestanka električne energije u jednom kvartu ili ulici, sistem to detektuje i omogućuje preraspodelu napajanja iz drugih pravaca, tako da potrošači ponovo dobijaju električnu energiju u vrlo kratkom roku. Ako potrošač hoće da se aktivnije uključi u kontrolu svoje potrošnje, njemu je na raspolaganju internetportal koji nudi elektrodistribucija, na kojem preko svog kućnog računara ili smart telefona može da dobije podatke o potrošnji i savete kako da je smanji" – izjavio je Jovan Vujasinović, direktor kompanije "Meter&Control" i predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije pri Privrednoj komori Srbije.

Sistem koji proizvodi kompanija "Meter&Control" omogućava "humano isključenje" pomoću kojeg se ograničava potrošnja na određeni broj kilovata, tako da potrošač može da ostvari svoje životne potrebe korišćenjem odobrene količine struje.

Kompanija "Meter&Control" sa sedištem u Zemunu osnovana je 2008. godine. Zahvaljujući timu koji čini više od 60 zaposlenih ostvaruje kompletan proces rada od ideje do plasmana. Pametna brojila kompanije se koriste širom regiona a u planu je plasman na svetska tržišta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.