NavMenu

Šta ako mere Vlade ne budu dovoljne?

Izvor: RTS Petak, 26.09.2014. 08:56
Komentari
Podeli

Sredinom oktobra Vlada će usvojiti rebalans budžeta i dostaviti ga Skupštini na usvajanje. U njemu će biti i najavljene mere štednje koje će se primenjivati i naredne godine. Važno je da se mere što pre donesu i počnu da se primenjuju, kažu ekonomisti, uz ocenu da predviđene uštede nisu dovoljne i da će verovatno kasnije morati i porez da se poveća.

Minus u državnoj kasi na kraju avgusta premašio je 137 milijardi dinara, a javni dug dostigao gotovo 22 mlrd EUR ili 67,9% bruto domaćeg proizvoda - objavilo je Ministarstvo finansija.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta kaže da ako se sprovede fiskalna konsolidacija, Srbija će se zaustaviti na 80% BDP-a, što je i samo po sebi visoko.

- Ako ne štedimo mi ćemo i to probiti i onda je jasno da idemo u krizu javnog duga - rekao je Altiparmakov.

Kočnica bi bila ušteda gotovo dve milijarde evra u naredne tri godine, a najavljene mere za to nisu dovoljne, kažu u Fiskalnom savetu.

- Ako se uštedi manje u prvoj godini kao što se čini to znači da ćemo za godinu, godinu i po imati nove mere koje će nadomestiti to što nismo sad uštedeli koliko je sada trebalo - objašnjava Altiparmakov.

Dogodine bi trebalo da se uštedi između 700 i 800 mil EUR, a u naredne dve godine još 1 mlrd EUR.

- Snižavanje koje je najavljeno u prethodnoj nedelji će doneti polovinu ušteda, možda trista do 350 mil EUR. Onda ostaje veliki rizik kako ćemo popuniti preostalih trista pedeset i više miliona evra u narednoj godini. Neizvesno je da li će siva ekonomija uspeti da nam nadoknadi taj jaz - ukazuje Saša Ranđelović sa Ekonomskog fakulteta.

Milojko Arsić iz "Kvartalnog monitora" kaže da će u drugoj i trećoj godini sprovođenja reformi morati da se sprovedu značajne uštede na nekim drugim pozicijama, što će uključivati i one uštede koje Vlada pominje, smanjivanje subvencija, smanjivanje troškova za nabavku robe i usluge, ali to neće biti dovoljno.

- I skoro je sigurno da će biti neophodno i povećanje poreza i to znatnije i drugo neophodno je smanjivanje broja zaoposlenih u javnom sektoru - upozorava Arsić.

Od odlučnosti i doslednosti Vlade u sprovođenju štednje i reformi zavisi, kažu upućeni, i aranžman sa MMF-om, poverenje investitora, a onda i rast privrede, smanjenje deficita i zaustavljanje rasta javnog duga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.