Izvor: eKapija | Subota, 27.09.2014.| 09:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Studiranje kao na Oksfordu i Kembridžu - Univerzitet Educons u Sremskoj Kamenici gradi prvi međunarodni kampus u Srbiji

Budući izgled kampusa
Po ugledu na čuvene univerzitete, u Sremskoj Kamenici, ušuškan u zelenilu parka pored Dunava, niče prvi međunarodni privatni univerzitetski kampus. Osim u Srbiji, ovo je prvi privatni studentski kompleks tog tipa i u celom region, a prve studente primiće sledeće akademske godine, potvrdio je za "eKapiju" rektor Univerziteta Educons Aleksandar Adrejević.

- Izgradnja studentskog doma počela je pre dvadesetak dana, a očekujemo da će radovi biti završeni polovinom 2015. godine, odnosno krajem jula ili početkom avgusta, jer planiramo da se prvi stanari usele na jesen sledeće godine – navodi Andrejević.

Dom je namenjen za smeštaj za 100 studenata, a imaće 50 soba.

- Kako želimo da poboljšamo uslove studiranja i kvalitet studentskog života podignemo na viši nivo, planiramo da u studentskom domu budu smešteni i restoran, kafić, banka, menjačnica, apoteka, vešeraj, teretana i fitnes centar. Za sve dodatne potrebe studenata pripremili smo i kartice uz pomoć kojih će ostvarivati popuste na pozorište, bioskop, muzeje, gradski prevoz – kaže sagovornik "eKapije", dodajući da je u planu univerziteta ponuda različitih paketa školarine, u koje će biti uključena i cena smeštaja u domu.

"Živi, uči i treniraj na jednom mestu"

Univerzitet Educons će studentima u Srbiji prvi ponuditi anglo-saksonski način studiranja - "živi, uči i treniraj na jednom mestu", pa ako sve bude po planu, kako kaže naš sagovornik, polovinom naredne godine kreće i izgradnja sportske hale u okviru kampusa.

- Ukupna vrednost studentskog doma i sportske hale je 1 mil EUR. Multifunkcionalna hala će imati rukometni teren, odnosno teren za mali fudbal, ali i manji sportski dispanzer - ističe Andrejević.

Prema njegovima rečima, među studentima Educonsa su naši popularni sportisti Tatjana Jelača, Ivana Španović i Mihail Dudaš, tako da će i ovde moći da se pripramaju za velika takmičenja.

- Naš osmerac je prošle godine osvojio drugo mesto, bili su odmah posle Kembridža, pa planiramo da i dalje podstičemo i taj aspekt studiranja. Dakle, to neće biti samo rekreativno bavljenje sportom, već se studenti spremati i za univerzitetska sportska takmičenja - najavljuje sagovornik našeg portala.

Devet fakulteta u okviru univerziteta

Univerzitet Educons čini devet fakulteta: Fakultet informacionih tehnologija - FINTECH, Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet zaštite životne sredine, Akademija klasičnog slikarstva, Fakultet ekološke poljoprivrede, Fakultet za primenjenu bezbednost, Fakultet digitalne produkcije, Fakultet za sport i turizam - TIMS i Fakultet za evropske pravno-političke studije - FEPPS.

Educons obrazuje kadrove na osnovnim akademskim, diplomskim akademskim (master), specijalističkim akademskim i strukovnim studijama, kao i doktorskim studijama. Svi studijski programi Univerziteta Educons su akreditovani, a od Ministarstva prosvete Republike Srbije taj univerzitet dobio je dozvolu za rad u junu 2008. godine

- Koncept našeg univerziteta je baziran na filozofiji primenjene nauke i kombinovanog učenja. Naš program ima modernu strukturu, koju prilagođavamo potrebama tržišta – navodi rektor univerziteta koji sada broji 1.900 studenata.

Inače, na površini od 10.000 kvadrata u Sremskoj Kamenici već se nalaze dve glavne univerzitetske zgrade gde su smešteni kancelarije, amfiteatri, slušaonice i laboratorija, a studentski dom i sportska hala učiniće da kompleks Univerziteta Educons postane kampus kao iz holivudskih filmova, zaključuje Aleksandar Adrejević.

I.M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.