NavMenu

Efikasnije sprovođenje medijskih zakona - Srbija u novembru dobija još tri podzakonska akta

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.09.2014. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Sprovođenje novih medijskih zakona trebalo bi da bude efikasno, rekao je danas u Novom Sadu državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Saša Mirković i najavio da će do sredine novembra biti doneta tri odgovarajuća podzakonska akta.

- Jedan od njih je onaj o sufinansiranju medijskih sadržaja koji promovišu javni interes - rekao je Mirković na javnoj raspravi o novim medijskim zakonima.

On je napomenuo da je u Ministarstvu kulture i informisanja već urađena prva verzija tih dokumenata, koja je upućena Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i predstavnicima Pokrajinske vlade jer, kako je rekao, veoma je bitno da o tom dokumentu budu konsultovana pokrajinska vlast, medijska udruženja i asocijacije i svi oni koji bi trebalo da budu promoteri tog novog načina finansiranja medija.

Državni sekretar je napomenuo da će tim aktima biti, između ostalog, predviđeno da lokalne samouprave shvate neophodnost izdvajanja finansijskih sredstava za medije kako ne bi bilo ugroženo njihovo finansiranje, odnosno, obaveštavanje lokalnog stanovništva.

- Nema nikakvog razloga da lokalne samouprave u svojim budžetima snižavaju iznose koje su do sada izdvajale za finansiranje i funkcionisanje medija - naglasio je Mirković.

On je napomenuo da očekuje da će u predstojećem izveštaju Evropske komisije, koji bi trebalo da bude objavljen početkom idućeg meseca, biti konstatovane pozitivne promene kada je reč o medijskom zakonodavstvu u Srbiji, ističući da su posle 11 godina doneta tri ključna medijska zakona.

(Foto: Ivana Vuksa)
- Mi smo učinili sve da te zakone što brže donesemo, pa je logično da želimo ih sprovodimo. Ne bi smo ih ni donosili da ne želimo to - rekao je Mirković i dodao da će novim zakonskim propisima biti stvoreni preduslovi za još povoljnije ocene u narednim izveštajima Evropske komisije, kada je reč o medijima u Srbiji.

Mirković je podsetio da su sredinom avgusta stupila na snagu tri medijska zakona, a prvi je Zakon o javnom informisanju i medijima, koji predviđa izlazak države iz vlasništva u medijima.

- Tim zakonom je definisan rok - 1. juli 2015. godine - rekao je on i napomenuo da već postoje konkretne aktivnosti i da Agencija ja privatizaciju već razmatra prispele dopise za medije. koji su u vlasništvu države ili lokalnih samouprava.


Taj proces trebalo bi da bude okončan do sredine iduće godine, rekao je on, napominjujući da se očekuje i konačno definisanje modela finansiranja tih medija.

- Na privatizaciju u Srbiji čeka 81 medij - podsetio je Mirković i dodao da prema poslednjim podacima Agencije za privatizaciju, iz septembra, u Srbiji ima čak 1.330 glasila. To je, kako je rekao, neprimereno imajući u vidu ekonomsku situaciju, BDP i marketinšku podršku u našoj zemlji.

Mirković je podsetio i šta nam donose druga dva medijska zakona.

- Zakon o elektronskim medijima je preduslov za sprovođenje procesa digitalizacije ,koji bi trebalo da bude završen do 17. juna sledeće godine - dodao je Mirković i podsetio da se Zakonom o javnim medijskim servisima - RTS i RTV ukida pretplata, a od 1. januara 2016. uvodi taksa za njihovo finansiranje.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je ocenio da usvajanjem seta medijskih zakona srpsko novinarstvo " nije ni bolje, ni lošije" jer, kako smatra, donošenjem tih propisa suštinski se ništa nije promenilo.

On je naglasio da je najvažnija primena tih zakona jer, kako je rekao, nama nikad nije nedostajalo dobrih propisa, ali oni uglavnom nisu adekvatno primenjivani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.