Izvor: Novosti | Sreda, 25.05.2005.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zahtev Ministarstvu za kapitalne investicije da obnova železničkog mosta na Dunavu kod Bogojeva, bude prioritetna - 700.000 EUR

Železnički most na Dunavu između Bogojeva i Erduta, NATO bombarderi su pogodili još 5. aprila 1999.god oštetivši ga isključivo na srpskoj polovini, pa je međunarodni saobraćaj, preko najkraćeg železničkog pravca između Srbije, Vojvodine i Hrvatske i BiH , u prekidu već 6 godina. Još uvek je neizvesno kada će most biti obnovljen.

Imajući na umu međunarodni značaj ovog mosta na pružnom pravcu Vinkovci - Sombor - Subotica, koji SCG povezuje sa Hrvatskom, Mađarskom i BiH, vojvođanski Sekretarijat za privredu, uputio je zahtev ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću i JP "Železnice Srbije" da u predstojećoj građevinskoj sezoni rekonstrukcija mosta kod Bogojeva bude prioritet.


Prema studiji koju je decembra 2004. godine izradio Saobraćajni institut CIP iz Beograda, za sanaciju mosta kod Bogojeva potrebno je nešto više od 700.000 EUR.

Most na Dunavu kod Bogojeva dugačak je 620,55 m, težak je 3.000 tona. Sačinjen je od 7 rešetkastih konstrukcija, a NATO - bombe oštetile su poslednju, sedmu rešetku - oštećen je glavni nosač pored oslonca, pokidana vertikala i gornji pojas.

Posle bombardovanja, GP "Mostogradnja" PC Novi Sad, montiralo je u junu 2000. godine deo pomoćne skele sa koje je trebalo da se obave sanacioni radovi. Ali, zbog nedostatka sredstava, ugovor "Mostogradnje" sa Direkcijom za obnovu nije potpisan i obnova mosta nije ni počela. Tri godine kasnije, između GP "Mostogradnja" i ŽTP "Beograd" potpisani ugovor o obnovi raskinut je uz obrazloženje da u izradi tehničke dokumentacije ugovor nije ispoštovan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.