Izvor: Blic | Sreda, 24.09.2014.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministarstvo zdravlja legalizuje marihuanu za medicinske svrhe?

(Foto: b)
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana bude legalizovana u medicinske svrhe.

- Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi - rekao je Lončar.

Humanitarna organizacija "Lekalizuj" pokrenula je inicijativu za izmenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u vezi sa savremenim dostignućima medicinske nauke. Lončar je pojasnio da će sve biti predstavljeno građanima i stručnoj javnosti na tribini u petak i subotu.

Kanabis se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini i da je dokazano njegovo blagotvorno dejstvo kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze do epilepsije, side, raznih vrsta karcinoma i nuspojava koje izaziva hemoterapija. Mnogi lekari u Srbiji se slažu da bi marihuana mogla da se legalizuje, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe - kao opijat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.