Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.09.2014.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kakav su hleb jeli vojnici u Prvom svetskom ratu

U Kući Đure Jakšića u Beogradu 24. septembra biće otvorena jedinstvena izložba "Hleb u Velikom ratu".

Na otvaranju izložbe govoriće autor Dimitrije Vujadinović i šef Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragan Bulatović. Izložba će biti otvorena izvođenjem kompozicije "Hleb – kompozicija za bariton i klavir" (D. Filipović, D. Golemović), koju će izvesti Aleksa Vasić i Dario Humenjuk.

Hleb je nesumnjivo jedno od najvećih naših otkrića. Bila je to prekretnica u evoluciji - čovek je od skupljača i nomada polako postao zemljoradnik, počeo je da gradi naselja i stvara kulturu, kažu autori ove zanimljive izložbe.

Izložba "Hleb u Velikom ratu" se sastoji od 21 panoa sa dokumentarnim fotografijama i svedočanstvima učesnika. Cilj autora je ne samo da prikaže značaj hleba kao hrane već i čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstva o etičkim i simboličkim vrednostima i padovima ljudi i u najtežim egzistencijalnim uslovima, kakav je rat.

Cilj izložbe je i da prenese antiratnu poruku, i da pokaže da su u svakom ratu i pobednici i poraženi - gubitnici.

Izložba u Kući Đure Jakšića će biti otvorena do 8. oktobra. Posle toga se seli, pa će moći da je vide i građani Novog Sada, Čačka, Aleksinca i Zaječara.

Za otvaranje izložbe, pripremljena je i degstacija originalnog vojničkog hleba iz Prvog svetskog rata - taina, pripremljenog u beogradskoj pekari "Tain".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.