Izvor: eKapija | Petak, 19.09.2014.| 11:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Cimos" se dogovorio sa dobavljačima o izmirenju dugova?

Dok se poslovanje "Cimosa" iz meseca u mesec pogoršava, a negativni kapital premašuje 132 mil EUR, kompanija se uspešno dogovorila sa dobavljačima o vanparničnom izmirenju obaveza, prenosi portal Indikator.ba.

Dobavljači "Cimos"-a su podlegli pritisku menadžmenta i u dovoljnoj većini pristali na vanparnično izmirenje potraživanja, navodi taj portal.

Za uspeh sporazuma, predlog treba da podrže davaoci najmanje 90% poslovnih kredita "Cimos"-a, u ukupnom iznosu od oko 90 mil EUR. Ovaj prag je, prema nezvaničnim informacijama, već dosegnut.

Dobavljači koji snabdevaju slovenački deo "Cimosa", moraće da odustanu od 45% potraživanja. Nakon otkazivanja duga prema njima, kompanija će odmah otplatiti 25% potraživanja, a 30% će dobiti u naredne tri godine.

S obzirom na to da prinudno poravnanje "Grupe Cimos" u zemljama bivše Jugoslavije, u kojoj se kompanija u prošlosti proširiola kroz akvizicije, nije moguće, "Cimos" je dobavljačima koji snabdevaju predstavništva van Slovenije, nudio znatno bolju otplatu. Tako će morati da pristanu na otpis četvrtine potraživanja, 40% će dobiti uskoro, a 35% u naredne dve godine. Ako dobavljači ne pristanu na predlog otpisa "Cimos"-ovog duga, društvo će morati da isplati celokupan iznos potraživanja. U tom slučaju, međutim, ne bi se mogao izbeći stečaj.

Još nije poznato kako će se banke odreći potraživanja, jer one željko iščekuju plan finansijske reorganizacije. Rok za podnošenje tog plana Okružnom sudu u Kopru, koji nadzire postupak prinudne naplate, produžen je do početka novembra. U "Cimos"-u tvrde da je plan oporavka u završnoj fazi.

Redovni izvještaj o poslovanju društva pokazuje da je gubitak iz poslovanja (EBIT) u avgustu porastao za 10%, na 1,8 mil EUR. Za 8,33% je viši u odnosu na neto gubitak, koji je iznosio 3,4 mil EUR. U prvih osam meseci ove godine "Cimos" je proizveo još skoro 41 mil EUR gubitka, a negativni kapital iznosio je 132,19 mil EUR, kako je prenio Indikator.ba.

Prema podacima sa sajta "Cimosa", u sastavu te grupe u Srbiji posluju - TPS Novi Kneževac, "Livnica Kikinda", FAM Sečanj, "Lira Kikinda", "Liradom" ugostiteljstvo Kikinda, "Livnica mašinogradnja" Kikinda i "Krušik" Mionica.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.