NavMenu

Zbog rata u Ukrajini otkazi u Valjevu - Bez posla ostalo 400 radnika u "Gorenju", sledeći na udaru "Valy"?

Izvor: Blic Petak, 19.09.2014. 08:33
Komentari
Podeli
(Valjevo) Rat u Ukrajini žestoko pogađa i Valjevo. Zbog smanjene proizvodnje za ukrajinsko i rusko tržište, "Gorenje" je otpustilo 400 radnika.

Po saznanjima gradskih vlasti, otkazi se pripremaju i u italijanskoj fabrici čarapa "Valy".

Dok izvoz frižidera i zamrzivača iz valjevskog "Gorenja" za zemlje EU ide normalno, po saznanjima "Blica", isporuka 160.000 aparata za Ukrajinu i Rusiju je otkazana. Uz smanjeni obim proizvodnje, to je bio jedan od razloga da 400 ljudi prestane da radi u slovenačkoj fabrici.

- Oba pogona rade u dve smene, ali u novom, otvorenom prošle godine, treća smena već je polovična i verovatno će ubrzo biti ugašena. Od oktobra, kako se najavljuje, radićemo četiri dana u sedmici jer je u toku zimske sezone uvek manji obim posla, ali i da ne bi bilo novih otpuštanja radnika. Neki od sezonaca izvesno će raditi samo do kraja sedmice, tako da njima ostaje da strepe do poslednjeg dana ugovora - priča jedan od stalno zaposlenih.

U upravi "Gorenja" potvrđuju da je zbog smanjenog obima proizvodnje došlo do otpuštanja sezonskih radnika, pošto je prodaja frižidera i zamrzivača "sezonski uslovljena", odnosno, najveća je tokom proleća i leti.

Po rečima Elizabete Biluš, portparolke kompanije, puna sezona se završava u septembru i tada prestaje potreba za radnicima s kojima je bio sklopljen ugovor na određeno vreme za kraći period.

Ona negira da su sankcije koje je EU uvela Rusiji, uzrokovale sve ove probleme, ali ne spori da su dešavanja u Ukrajini dovela do smanjenja poslovanja.


- Sankcije EU protiv Rusije ne obuhvataju belu tehniku. Ipak, poslovanje "Gorenja" bilo je pogođeno kriznim okolnostima u Ukrajini - objašnjava ona i dodaje da u obe fabrike trenutno radi 1.150 radnika.

Valjevske vlasti znaju da je 400 njihovih sugrađana, posle samo nekoliko meseci rada u "Gorenju", sada ponovo nezaposleno zbog problema na tržištu za koje radi ta kompanija. Kako su za "Blic" rekli članovi gradskog rukovodstva, planirano je da neko od čelnika grada poseti fabriku i razgovara s menadžmentom "Gorenja".

U novom pogonu "Gorenja", koji je otvoren lane, odmah je posao dobilo 400 ljudi, a za svakog država je slovenačkoj kompaniji dala po 10.000 EUR subvencija. Uz to, vlasti su "Gorenje" oslobodile plaćanja lokalnih taksi i naknada za period od deset godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.