NavMenu

Gumene čizme oduševile Šijan - Više od 30 srpskih kreativnih firmi se predstavilo u Kini

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.09.2014. 14:21
Komentari
Podeli

"Tigar" čizme"Tigar" čizme
Nedavno je objavljena publikacija "Creative Industries SERBIA" koja je namenjena afirmisanju kreativnih industrija Srbije na međunarodnim tržištima. Ona sadrži kratku analizu sa osnovnim podacima i razvojnim potencijalima kreativnih industrija u Srbiji, prezetaciju državnih organa koji se bave politikom razvoja kreativnih industrija i poslovnih asocijacija koje se bave afirmisanjem i njihovim umrežavanjem ili privrednom saradnjom u ovoj oblasti, kao i 35 lidera kreativne industrije Srbije, objašnjava u razgovoru za "eKapiju" Hristina Mikić, izvršna direktorka Grupe za kreativnu ekonomiju (GKE).

- Po prvi put je u selekciji kreativnih preduzetnika primenjena nova metodologija koju je razvila Grupa za kreativnu ekonomiju tokom prošle godine, a koja služi za brzo detektovanje izvoznih potencijala kreativnih industrija. Ova metodologija se sastoji od 6 grupa ekonomskih i identitetskih kriterijuma. Ona omogućava da se u odnosu na potrebe i karakteristike konkretnog izvoznog tržišta kreativnih industrija, promovišu oni kreativni izrazi, proizvodi i usluge koji mogu u kratkom roku da ostvare privrednu saradnju i ojačaju pozitivan kulturni imidž Srbije. Znači, ideja razvoja metodologije je bila predstaviti autorske kreativne industrije koje kroz specifično stvaralaštvo govore o simboličkim obeležjima kreativnog izraza iz Srbije – navodi Mikić.

Na osnovu poznavanja potreba azijskog tržišta i analize tržišta kreativnosti tog podneblja, Grupa je sprovela istraživanje u sektorima koji mogu biti interesantni za ovo geografskog područje – proizvodi starih zanata (tekstilni, keramički i drveni proizvodi ručne izrade i bogatog kolorita), modni dizajn, video animacija i multimedija, grafički i industrijski dizajn. Zahvaljujući tim podacima, izabran je određen broj firmi koje su ispunile više od 65% postavljenih kriterijuma i time se kvalifikovane da budu predstavljene kao lideri kreativne industrije Srbije. Prva međunarodna promocija publikacije "Creative Industries SERBIA" održana je na sajmu "7th CHINA Cultural Industry Expo" u Šijanu u Kini od 4. do 8. septembra.

ABO cipele - Iva LjubinkovićABO cipele - Iva Ljubinković

Prema rečima naše sagovornice, sajam u Šijanu je specifičan, jer su na njima popularniji proizvodi primenjene umetnosti i dizajna. Za razliku njih, na sajmovima u Pekingu, Šangaju, SuzHou i Shenzhenu, akcenat je na muldimediji, industrijskom dizajnu, video animaciji i produkciji, advertajzingu i ostalim kreativnim industrijama koje se koriste kao kreativne usluge u drugim privrednim granama.

- Najveće interesovanje na Sajmu u Šijanu izazvale su gumene čizme "Tigar kompanije" iz Pirota sa aplikacijom motiva pirotskog ćilima koje su zajedničkim snagama kreirali kompanija "Tigar" Pirot i Udruženje "Damsko srce" iz Pirota. Zatim, ručno rađeni proizvodi "Etno mreže" poput šalova sa protkanim motivima tradicionalne srpske tkanice, rukavice sa etno motivima iz Istočne Srbije, cipele ABO dizajnerke Ive Ljubinković, fragmenti kolekcije "Army Dreamers" Ane Ljubinković, modeli "George Staylera", "Sirogojno" džemperi, svilene marame "Studia Maruška" iz Čačka, ali i dizajnerska rešenja studija "Peter Gregson", "Unibrend Comunication" i "Coba&Associates" – ističe sagovornica našeg portala.

Kreativnost – izvozni brend Srbije

Kako su naše kreativne industrije primarno razvijene kao autorske, prema rečima Mikić, za nas su jako značajna azijska tržišta za plasman proizvoda i usluga, naročito kinesko i japansko.

- Ta tržišta veoma pozitivno reaguju na kolorit i autentični kreativni izraz koji se neguje u našim kreativnim industrija i kao takva mogu poslužiti za promociju domaće kreativnosti kao izvoznog brenda Srbije. Ukusi na ovim tržištima kreću se u vrlo ekstremnim dijapazonima – od folk arta do visoko stilizovanih i minimalističkih kreativnih formata.

Kina je ipak prioritet za naše kreativne industije, jer danas predstavlja najbrže rastuće tržište za plasman prozvoda i usluga kreativnih industrija. Od prošle godine donet je i novi program jačanja autorskog koncepta kineskih kreativnih industrija i umrežavanja sa sektorom kreativnih indsutrija drugih zemalja.

Ana LjubinkovićAna Ljubinković

- Kina je danas treći svetski izvoznik kreativnih dobara i među pet najvećih uvoznika usluga i prozvoda kreativnih indsutrija. Ove industrije beleže u proseku za 6% višu stopu rasta od proseka kineske privrede. Najveći centri kreativnih industrija su Peking, Šangaj, Gunagzhou i Shenzhen. Najrazvijeniji sektori su u oblasti zanata – tekstilni, keramički i drveni proizvodi ručne izrade i bogatog kolorita, industrija dizajna, vizuelne umetnosti i video igare. Ono što predstavlja veliku prednost u Kini je to što se najveći broj projekata relizuje kroz zajednička ulaganja– kaže sagovornica "eKapije" dodajući da to znači da "vi niste neka outsourcing kompanija tj. dobavljač kreativnih usluga za drugog proizvođača – već možete da učestvujete u kreativnom procesu".

Interesovanje za Kinu kao potencijalno tržište za plasman kreativnih industrija, privuklo je pažnju i EU. Tako je oktobra 2010. godine održan "EU-Kina kulturni forum" koji je označio početak intenzivnije kulturne i privredne saradnje u oblasti kreativnih industrija između EU i Kine.

- Dizajn se trenutno smatra strateškom granom kineskih kreativnih industrija, a najnoviji program za jačanje autorskog koncepta kreativnih indsutrija ima za cilj da ključno obeležje kineske industrije "made in China" pretvori u brend "designed in China". Kina je najveće tržište za dizajn sa učešćem od 21% u svetskom tržištu dizajna. Tržište vizuelnih umetnosti, naročito savremene umetnosti, poslednjih godina postaje globalni lider, ostavljajući iza sebe američko i britansko tržšte umetnina. Rast umetničkog tržišta povezan je sa brzim rastom kineske ekonomije, stvaranjem nove ekonomske elite, korporativnih i privatnih kolekcionara, ali i rastućim značajem savremene umetnosti, galerijskog sistema i umetničkih klastera u regeneraciji kineskih gradova i njenoj turističkoj promociji - objašnjava Mikić.

Kina je za naše kreativne indsutrije najznačajnija, kako kaže, za plasman dizajnera autorske mode, industrijskog i grafičkog dizajna, vizuelnih umetnosti i etno modnih proizvoda i aksesoara.

Od Rusije do Emirata i Indije

Grupa za kreatinu ekonomiju nastavlja rad na istraživanju potencijala za plasman kreativnih industrija na međunarodan tržišta.

- Prema sadašnjim raspoloživim nalazima istraživanja GKE veliki potencijal ima japansko tržište i ono je zainteresovano za autorski modu, etno modne proizvode bogatog kolorita i generalno modni aksesoar. Takođe, folklorna umetnost kroz igru i muziku, je nešto na šta ovo tržište odlično reaguje – smatra Mikić i dodaje da su Hong Kong i Ujedinjeni Arapski Emirati interesantna tržišta za plasman vizuelne umetnosti, ali bi morali da se biraju formati i teme koje koje danas kupuju korporativni i individualni kolekcionari iz ovih zemalja.

Sa sajma u u ŠijanuSa sajma u u Šijanu

- Filmska industrija najbolje rezultate bi mogla da ostvari na indijskom tržištu, jer je to zemlja koja danas ima najveću produkciju filmova godišnje. Stoga je velika potažnja za filmskim produkcijskim servisima, a značajnu potražnju ovo tržište pokazuje i u delu snimanja reklamnih spotova.

Rusija je interesantno tržište za plasman produkt i grafičkog dizajna, dok u Evropi najveći potencijal ima grafička i štamparska industija, kao i štampanje grafičkih ilustracija pošto su cene konkurentnije od evropskog proseka. Postoje određene šanse i za tekstilnu industriju i industriju obuće i kožne galanterije, ali u ovom segment nepohodno je raditi na profeisonalizaciji i unapređenju dizajna i kvaliteta proizvoda, zaključuje Hristina Mikić.

Dalja promocija publikacije "Creative Industries SERBIA" i 35 lidera kreativnih industrija Srbije biće održana u Bugarskoj na međunarodnoj konferenciji kulturnih centara, koju organizuje Međunarodni savet za kulturne centre, navode u Grupi za kreativnu ekonomiju. Zatim, sredinom oktobra u Belorusuji u okviru projekta razvoja kreativnih indsutrija i saradnje "West East European Cultural Partnership", a potom krajem oktobra u Berlinu na konferenciji posvecenoj kulturnim i kreativnim industrijama koju organizuje Nemačko federalno ministarstvo za ekonomiju – kancelarija za kreativne industrije.

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.