NavMenu

Sedenje nas ubija!

Izvor: RTS Četvrtak, 18.09.2014. 09:05
Komentari
Podeli

Šta je zajedničko kanceru, infarktu, dijabetesu i gojaznosti? Sve te bolesti posledica su sedenja, i što više vremena provedemo u tom položaju veće su nam šanse da ozbiljno obolimo. Zato se sada u svetu sedenje proglašava novim frontom, kao što je nekada bio duvan.


Volite da se zavalite u udobnu fotelju? Nekoliko sati dnevno? Ta navika može da ubije.

Studija koja je u Velikoj Britaniji rađena duže od 12 godina i u kojoj je učestvovalo više od 90.000 žena u menopauzi, pokazala je da one koje sede oko 11 sati dnevno češće obolevaju od srca, ali i kancera. I naši stručnjaci upozoravaju na štetnosti sedenja.

- Krv slabije cirkuliše, slabije dolazi do centralnog nervnog sistema, manje otklanja štetne materije iz mišića i sa periferije, slabije doprema kiseonik i hranljive materije - objašnjava Aleksandar Milovanović sa Instituta za medicinu rada.

Što kraće sedimo, duže su nam telomere. One su poput plastičnih krajeva na pertlama – štite naše gene od propadanja.

Ako ste mislili da vežbanje neutrališe negativne posledice sedenja – prevarili ste se. Najzdraviji su oni koji najmanje sede.

- Studija je pokazala da ako samo ustanemo da će se te telomere produžiti i na taj način ćemo zaštititi našu ćeliju, a samim tim ćemo produžiti život i smanjiti mogućnost od obolevanja - kaže Sanja Mazić sa Medicinskog fakulteta.

I profesori sa Kembridža savetuju da tako sebi produžimo život. Čak se i lekarima opšte prakse preporučuje – i zbog sopstvenog zdravlja i zbog zdravlja pacijenata – da što više pregleda urade na nogama.

Da li su nam onda potrebni propisi koji bi nas naterali da ustanemo tokom radnog vremena?

- Paralela je praktično vezivanje pojasa u kolima. Kada je doneta uredba, svi je poštuju - kaže Mazićeva.

- Ne znam ko bi mogao da donese takav propis, ali sa medicinske tačke gledišta to je vrlo opravdano i sigurno bi poboljšalo efekat na poslu - kaže Milovanović.

Samo jedan sat sedenja košta nas 20 minuta života. Kako su Britanci izračunali – oni koji sede duže od šest sati dnevno, žive pet godina kraće. Ima leka! Ustanite!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.