NavMenu

Omogućiti privredi lakši pristup finansiranju - Lizing kompanije traže izmene nekoliko zakona

Izvor: eKapija Sreda, 17.09.2014. 13:18
Komentari
Podeli
Emiliano ŠtajnflEmiliano Štajnfl
Emiliano Štajnfl, predsednik Izvršnog odbora kompanije "UniCredit Leasing", od danas je novi predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije. Tako je odlučeno na redovnom godišnjem zasedanju direktora svih lizing kuća u zemlji, posvećenom izboru novog predsedništva koji će voditi Asocijaciju narednih godinu dana. Za potpredsednike, izabrani su Marko Ignjatović iz kompanije "CA Leasing" i Boris Stević iz kompanije "SoGelease", saopšteno je iz Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Prvi čovek lizinga istakao je da će novo predsedništvo nastaviti politiku daljeg razvoja lizing industrije i jačanja nebankarskog sektora, usmeravajući svoje napore na izmene zakonske regulative, kako bi privredi omogućili što lakši pristup finansiranju.

- Naši ciljevi u narednom periodu biće pre svega usmereni na izmenu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se regulišu subvencije, kako bi se poljoprivrednicima, pored kredita, omogućilo i subvencionisano finansiranje na lizing. Ovu izmenu, kojom bi se obezbedilo još povoljnije finansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme, Asocijacija je već predložila Ministarstvu poljoprivrede tako da se sada očekuju naredni koraci - objašnjava Štajnfl.

Druga važna izmena na kojoj će lizing kompanije insistirati biće izmena Zakona o finansijskom lizingu.


- Predlažemo da se prošiti poslovanje davalaca lizinga, kao finansijskih institucija, i da se omogući ostvarivanje prihoda po osnovu vršenja delatnosti koje su srodne, poput toga da se lizing kompanijama omogući da budu zastupnici u osiguranju. Takođe, zalagaćemo se i za harmonizaciju propisa koji se odnose na lizing industriju, a koji trenutno nisu usklađeni - podvlači Štajnfl.

Namera je da se istaknu prednosti lizinga u odnosu na ostale vidove finansiranja, a to su veća fleksibilnost, brzina i jednostavnost kod odobravanja, pri čemu glavni fokus treba da bude na finansiranju malih i srednjih preduzeća kojima bi se omogućilo lakše finansiranje investicija i bolje upravljanje troškovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.