NavMenu

Sabrana dela Matije Bećkovića u SANU

Izvor: RTS Sreda, 17.09.2014. 09:38
Komentari
Podeli

Matija BećkovićMatija Bećković
U prepunoj Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti održana je prva tribina Biblioteke SANU u drugom polugođu 2014, posvećena predstavljanju Sabranih dela (12 knjiga) akademika Matije Bećkovića.

Ovaj izdavački poduhvat zajednički su preduzeli "Štamparija Makarije" iz Beograda, "Oktoih" iz Podgorice i Andrićev institut u Višegradu, a realizovali su ga tokom 2013. i 2014. godine, prenosi Tanjug.

O Bećkovićevoj poeziji besedu je održao upravnik Biblioteke SANU dopisni član književnik Miro Vuksanović i naslovio je - "Negovana dugovnost".

On je podsetio je da je Tribina u prvom polugođu 11. puta izlazila pred više od hiljadu posetilaca i tako prikazala knjige i zbornike članova Akademije.

- U dobu koje je maćeha čitanju, u godini izdavačke suše, to je lep rezultat. Još više ako je reč samo o jednom od mogućih biranja i ako se čuje da takav posao uvećavamo. Danas - stihovima za koje još nije utvrđeno na koliko mesta se u istom trenutku čuju i koliko su puta tako ponovljeni - kazao je Vuksanović.

Nazvavši Sabrana dela "srećnim knjigama", Vuksanović je rekao da je među različitim pesničkim oblicima najviše poema, a jedna od njih - "Bogojavljenje", je prvi put kazivana kao pristupna akademska beseda.

Vuksanović je podsetio da je Bećković godinama pred Novo leto, u Teatru akademika Dušana Kovačevića, pretposlednjeg dana u decembru, "u punoj sali, sa kupljenim ulaznicama i svotom za dobrotvorne namene, govorio svoje stihove dok ga je publika pobožno slušala, jer ovaj pesnik je činio pozorište".

Prema njegovom mišljenju, "Bećković svoje stihove posvećeno govori: i kao pisac, i kao glumac, i kao reditelj, u istoj osobi. Prirodan, spontan i nenametljiv toliko da se to i ne vidi. Nemamo među nama još jednu takvu pojavu. Zato nas i magnetiše".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.