NavMenu

Lešnik u Turskoj poskupeo 100% - Veća cena i u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.09.2014. 12:43
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)


Na osnovu istraživanja Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije u sklopu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, ali i upoređivanjem cene lešnika u okruženju može se zaključiti da cena od 1000din odnosno 9 EUR (prodaja na malo zelena pijaca) je odavno prevaziđena te da se u narednom periodu može očekivati samo rast cene lešnika na tržištu Srbije ali i u regionu, navelo je Udruženje proizvođača lešnika.

Pad u proizvodnji lešnika u Turskoj, najvećeg proizvođača i izvoznika u svetu, izazvala je nagli porast cene što ugrožava industriju čokolade, javlja agencija AFP.

U martu u četiri okruga u crnomorskom regionu Turske (Giresun, Trabzon, Rize i Ordu), regioni u kojima se nalazi najveća proizvodnja lešnika u zemlji, bili su pogođeni vremenskim neprilikama, a pritom najviše sa mrazom i gradom, što je dovelo do uništenja dela žetve.

Godišnja proizvodnja lešnika u Turskoj je oko 590.000 tona, što predstavlja tri četvrtine od svetske proizvodnje. Ali ove godine rod lešnika može da padne na 370.000 tona, na koliko računaju proizvođači.

Ovaj pad u proizvodnji lešnika već je izazvao skok cena za skoro 80%. Prošle godine cena kilograma lešnika se kretala oko 6 turskih lira (manje od 2 evra).



- Sada je cena dostigla 11 turskih lira, što je blizu 4 evra - objašnjava za AFP Nežat Ijurijur, vlasnik preduzeća za obradu lešnika u Ordu.

- Mi očekujemo pad prodaje, iako još nemamo tačne cifre - izjavio je Ilijas Edip Sevinč, predsednik Konfederacije izvoznika u crnomorskom regionu.

Ta situacija direktno utiče na globalnu industriju čokolade, koja koristi turske lešnike u svojim proizvodima. Kvalitet lešnika koje proizvodimo u Gireusnu odgovoran za poljoprivredu u poljoprivrednoj komori Giresun, prenosi EnergyObserver.com.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.