Izvor: B92 | Ponedeljak, 15.09.2014.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nagrada Mikiju Manojloviću na festivalu u Albaniji

Miki Manojlović (Foto: YouTube)
Slavni srpski glumac Miki Manojlović dobio je nagradu "Silver Plate of Durres City", koja mu je uručena na 7. međunarodnom filmskom festivalu u Draču.

Ranijih godina ovo priznanje dobili su istaknuti italijanski reditelj Paolo Sorentino i čuvena glumica Klaudija Kardinale.

- Manojlović je zvezda koju publika u Albaniji voli i obožava ne samo u filmovima Emira Kusturice, nego i u drugim popularnim srpskim ostvarenjima. Njegovo prisustvo na festivalu označava dijalog između naše dve zemlje. Umetnika je sa počastima primio gradonačelnik Drača Vangjush Dako - saopštili su organizatori festivala.

Kako se dodaje, njegove uloge na velikom platnu i bravurozna gluma istaknuti su u programu retrospektive, koji je održan u njegovu čast.

Izbor od četiri filma (među kojima su bili "Besa" Srđana Karanovića i "Podzemlje" Emira Kusturice), izazvao je veliko interesovanje publike. U razgovorima sa Manojlovićem posle projekcija gledaoci su bili radoznali da saznaju detalje o njegovom načinu glume i posebno o saradnji "sa najslavnijim rediteljem iz Beograda Kusturicom".

- Na pitanje o njegovoj ulozi Albanca sa Kosova Azema u filmu "Besa", rekao je da svako ko poštuje besu kao etičku vrednost jeste ljudsko biće za poštovanje i da je zato rado prihvatio tu ulogu - navodi se u saopštenju.

- Ovom posetom on doprinosi gradnji mostova dijaloga i komunikacije između naše dve zemlje - zaključuju organizatori festivala.

Manojlović je u kratkoj izjavi Tanjugu podsetio da su ga i ranije zvali u Drač, ali da su ga druge obaveze sprečavale da prisustvuje festivalu.

- Drago mi je da sam sada mogao da dođem. Svi su veoma ljubazni i ovo je zaista jedno lepo iskustvo - rekao je on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.