NavMenu

Navedite kola smartfonom na parking mesto

Izvor: Beta Nedelja, 14.09.2014. 12:10
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)
Tehnologija koju razvija francuski proizvođač auto-delova "Valeo" omogućiće kolima da se sama odvezu na parkiralište, nađu prazno mesto i tamo se i smeste – i to sve samo na vozačevu komandu preko smartfona.

Potpuno automatizovan sistem nazvan "Connected Automated Valet Parking", prikazan na sajmu pametnih vozila u Detroitu, udaljen je desetak godina od masovne proizvodnje, a u međuvremenu moraju da se izmene propisi kako bi se regulisalo daljinsko upravljanje kolima.

Tehnologija se sastoji od desetak ultrazvučnih primopredajnika, kamera koje mogu da se rotiraju pun krug i laserskog skenera. Oni će omogućiti precizno parkiranje gotovo u milimetar, sa bezbednim odstojanjem od drugih vozila.

Pošto završi s poslovima, vozač će, opet preko smartfona, moći da prizove svoja kola sa parkinga, i ona će sama doći do njega.

Potencijalne prednosti su brojne: biće više preciznog parkiranja što znači uštedu prostora, biće više poštovanja saobraćajnih propisa, manje gužve, a i vozači će se manje nervirati što gube vreme tražeći slobodno parking-mesto.

Iako će se na tehnologiju još čekati, zvaničnici kompanije "Valeo" smatraju da će ona biti krupan korak napred ka vremenima kada će kola biti ta koja će sama voziti ljude, bez potrebe da oni drže volan. I druge kompanije su prikazale samoparkirajuće sisteme, ali u većini slučajeva tako da vozač najpre sam nađe parking mesto, a onda da aktivira sistem koji parkira auto.

Tako je "Valeo" jedini kod kojeg kola sama traže parking-mesto i, što je podjednako korisno, sama dolaze vozaču kada ih pozove, takođe, jednim potezom palca na smartfonu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.