Izvor: eKapija | Sreda, 10.09.2014.| 16:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvorena Telenor banka - U prvu mobilnu onlajn banku u Srbiji uloženo 40 mil EUR

Telenor banka, prva mobilna onlajn banka u regionu, otvorena je danas i od sada će građani preko mobilne aplikacije moći da plaćaju usluge, šalju i primaju novac, ali i da obavjaju menjačke poslove.

U ovu banku je uloženo oko 40 mil EUR. Ta investicija obuhvata proces preuzimanja KBC banke, kao i finansijsku potporu dok nova banka ne dostigne pozitivno poslovanje, kao i nabavku informacionih tehnologija i najsavremenijih bankomata.

Nova onlajn banka nema ekspoziture, a da biste joj pristupili potrebno je da skinete aplikaciju s interneta. Zatim, potpišete ugovor i onda preko mobilnog telefona možete da obavljate sve ono što ste do sada radili na šalteru.

Telenor banka, kako je rečeno na današnjem otvaranju, orijentisana je na dnevne transakcije građana. U ovom trenutku moguće je otvaranje viševalutnog tekućeg računa sa beskontaktnom debitnom "MasterCard" karticom, menjanje novca po povoljnim kursevima, slanje novca u inostranstvo (i obratno) ili obavljanje bilo kakvog plaćanja. Tokom septembra i oktobra, svaki korisnik imaće 5% kamate na godišnjem nivou za dinare na tekućem računu.

Telenor banka obezbedila je posao za 130 ljudi od kojih je 60 preuzeto od banke KBC, koju je "Telenor" kupio prošle godine.

Generalni direktor "Telenora Srbije" Uve Fredhajm rekao je da ta kompanija razmišlja da uvede i nove usluge koje će podrazumevati kratkoročne kredite za građane i kreditne kartice.

Usluge ove banke su za sada namenjene samo građanima.

- Telenor banka omogućava građanima potpunu kontrolu nad ličnim finansijama i bezbedno upravljanje novcem dok ste u pokretu, bez čekanja u redovima. Sav tok novca i sve promene na ručunu se prate u svakom momentu, a sva plaćanja se mogu izvršiti jednim klikom putem mobilne ili onlajn aplikacije – rekao je Martin Navratil, predsednik Izvršnog odbora Telenor banke.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da očekuje da će prisustvo ovakve banke na tržištu povećati konkurenciju, smanjiti kamate, kao i da će druge banke da slede ovaj primer.

Banku su svečano otvorili ministar finansija Vujović, predsednik i generalni direktor "Telenor grupe" Jun Fredrik Baksas, generalni direktor "Telenora Srbija" Uve Fredhajm i predsednik izvršnog odbora nove banke Martin Navratil.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.