NavMenu

Za stambeno zbrinjavanje izbeglica 26,7 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 09.09.2014. 16:05
Komentari
Podeli
Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i zamenik direktora Direktorata za zajmove i društveni razvoj u Banci za razvoj Saveta Evrope Stefan Selen, potpisali su danas sporazum o donaciji za stambeno zbrinjavanje 1.585 najugroženijih izbegličkih porodica u Srbiji, objavljeno na sajtu Vlade Srbije.

Joksimović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije istakla da se ovime obezbeđuje približno 26,7 mil EUR.

Od te sume, kako je precizirala, 22,5 mil EUR su donacije Regionalnog stambenog fonda, dok je ostatak obezbedila Republika Srbija.

Ona je najavila da će ovaj veoma važan projekat početi da se realizuje za dve nedelje, kada će izbegličkim porodicama biti dodeljene prve montažne kuće ili građevinski materijal.

Prema njenim rečima, u Srbiji se nalazi više od 16.000 izbegličkih porodica od ukupno 27.000 koliko ih ima u čitavom regionu.

Joksimović je podsetila na to da će Srbija putem ovog programa dobiti 335 mil EUR, od ukupno 583 miliona koliko je namenjeno za rešavanje ovog problema i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.


Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da u Srbiji ima 24 kolektivnih centara, od čega se 13 nalazi u centralnoj Srbiji, a 11 na Kosovu i Metohiji.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da je EU glavni donator Regionalnog stambenog fonda, s obzirom na to da obezbeđuje 73,4% ukupnih sredstava za realizaciju projekata.

Ovim sporazumom nastavlja se sprovođenje regionalnog programa kojim je planirano da se u narednih pet godina obezbede stambena rešenja za 16.780 najugroženijih izbegličkih porodica u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.