Izvor: RTS | Utorak, 09.09.2014.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren Centar za forenzičku obuku

(Foto: b)
Na Kriminalističko-policijskoj akademiji otvoren je Centar za forenzičku obuku koji je opremljen donacijom Švedske u vrednosti od 540.000 EUR.

Centar je opremljen u ovom momentu najsavremenijom opremom za opštu i specijalističku forenzičku obuku, a otvorili su ga ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp, prenosi Tanjug.

Uz opremu, iz švedske donacije obezbeđen je i forenzički materijal za dve godine, tako da će studenti Kriminalističko-policijske akademije moći da steknu neophodna znanja u toj oblasti.

Donacija za Centar za forenzičku obuku deo je projekta jačanja kapaciteta MUP-a, čija je ukupna vrednost milion i po evra.

Stefanović i Asp prisustovali su i demonstraciji rada forenzičkih timova u Kriminalističko-policijskoj akademiji.

Ministar Stefanović je zahvalio Kraljevini Švedskoj na još jednoj donaciji naglasivši značaj razvoja forenzičkih kapaciteta i za nastavak evropskih integracija Srbije.

Istakao je da je na tom putu, naročito u poglavlju 24 koje se odnosi na obaveze naše policije, izuzetno značajna pomoć koju nam Švedska pruža već godinama.

- Dogovorili smo se da kroz različite projekte pojačamo kapacitete kao i našu stratešku ulogu i strateško upravljanje, pogotovo vezano za forenzičku laboratoriju i analize koje primenjuju studenti KPA, ali i policija u celini - rekao je ministar policije.

Stefanović je podsetio da forenzika pomaže u rešavanju nekih od najtežih slučajeva naglasivši da će to biti novi pravac razvoja ovog dela policije.

Prema njegovim rečima, cilj da srpska policija i uz pomoć Švedske uspešno odgovori na sve izazove i da bude jedna od najopremljenihi i naojobučenijih.

Ambasador Švedske je rekao da ta država već duže vreme ima dugu i veoma konstruktivnu saradnju sa MUP-om Srbije.

Asp je dodao da je Švedska treći po veličini donator u Srbiji i da veliki deo te pomoći ide upravo na saradnju sa MUP-om.

- Radimo u različitim oblastima, a jedna od njih je ona koju smo videli danas - razvoj forenzičkih kapaciteta policije - rekao Asp.

Prema rečima ambasadora Švedske, zajednički se radi i na jačanju obaveštajnih kapaciteta MUP-a kao i na reformama, a saradnja će biti nastavljena i u budućnosti.

Na bezednosti ne može da se štedi

Ministar Stefanović istakao je da nivo opremljenosti policije mora biti popravljen.

- Bezbednost je nešto na čemu ne može da se štedi, već mora non-stop da se ulaže i zato što to štiti i pravi okvir i za mnoge druge stvari - rekao je Stefanović.

Kao primer je naveo da se ne može imati dobro poslovno okruženje bez elementarnih uslova bezbednosti koje srpska policija i sada pruža, ali želi uvek više .

Stefanović je naglasio da je namera da srpska policija bude dobro opemljena bilo da se radi o Kopnenoj zoni bezbednosti ili o pripadnicima Žanadarmerije kao i kada je u pitanju sofisticitirana oprema koju koristi kriminalistička policija.

Naglasio je i da je za podizanje nivoa opremljenosti policije potrebna i značajna podrška druzave .

- Trudim se i na sednicama vlade, potpuno imajući u vidu kakva nam je situacija u zemlji i ne želeći da budem nekolegijialan i nesolidaran sa drugi ministarstvima, da objasnim da je bezbednost nešto na čemu ne može da se štedi - rekao je Stefanović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.