Izvor: eKapija | Ponedeljak, 08.09.2014.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Dan luke Konstanca" 25. septembra u Beogradu

Luka Konstanca
Luka Konstanca
U hotelu "Holday Inn" u Beogradu, 25. septembra 2014, odrzaće se osmi po redu "Dan luke Konstanca", sada već tradicionalan događaj u regionu koji organizuje Administrativna uprava Luke Konstanca.

Poslednjih godina događaj je bio organizovan u Novom Sadu, a ove se Luka Konstanca vraća u Beograd, kako bi se predstavila poslovnim partnerima i privrednim subjektima zainteresovanim za mogućnosti koje nudi ova rumunska luka. Broj učesnika koji je potvrdio dolazak na događaj u Beogradu prelazi 200 u ovom trenutku. Dolazak su potvrdile zvanice iz Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije.

Iz godine u godinu raste interesovanje za ovaj događaj jer je Administrativna uprava "Luke Konstanca" uložila veliki trud u region od 2007. godine kada je otvorila predstavništvo kako bi promovisala i privukla nove partnere među srpskim kompanijama.

Ovogodišnjem skupu u Beogradu prethodile su posete mnogobrojnih srpskih kompanija "Luci Konstanca" tokom prethodnih godinu dana: "MK Commerce", DTL, "Intertek", JRB, CFND, "Almos", "Mikros Union", "Transagent", JRB itd.

- Administrativna uprava "Luke Konstanca" organizuje događaj "Dan Luke Konstanca u Beogradu" sa ciljem da omogući direktni susret između postojećih i potencijalnih rumunskih i srpskih poslovnih partnera ali i da podrži one koji su zainteresovani za širenje svog poslovanja kroz "Luku Konstanca". Zbog toga je ovo prava prilika za razvoj dugoročnih, ekonomskih odnosa - rekao je Valeriu Nicolae Ionescu, generalni direktor Administrativne uprave Luke Konstanca.

Žitarice prednjače u transportu robe sa Srbijom

Statistika pokazuje da se transport robe između Rumunije i Srbije koji se obavlja kroz luku Konstanca značajno povećao od 2007. godine do danas kao i broj srpskih kompanija u "Luci Konstanca". Od početka godine do 15. avgusta, transport robe između "Luke Konstanca" i Srbije iznosio je 2,5 milliona tona od čega je 1,5 milion rečni saobraćaj.

U ukupnom transportu, najvažnije su žitarice sa više od 1,1 miliona tona a odmah zatim ruda gvozđa i otpada, sa 725.000 tone.

Rukovodstvo "Luke Konstanca" i njihovi partneri iz Srbije veruju da je u ekonomskim odnosima sa Srbijom jedna od najvećih prednosti "Luke Konstanca" činjenica da je ovo i pomorska i rečna luka. Svakog dana oko 200 rečnih plovila uplovi u luku da istovari ili utovari robu ili čeka da se ona dalje rasporedi. Sadržaji koje nudi "Luka Konstanca" pružaju mogućnost uplovljavanja bilo kog tipa rečnog plovila.

Valeriu Nicolae Ionescu
Valeriu Nicolae Ionescu

Valeriu Nicolae Ionescu, generalni direktor luke procenjuje:

- Zahvaljujući reci Dunav, "Luka Konstanca" se može smatrati izlazom Srbije na more, u ekonomskom smislu. Imamo ozbiljne konkurente kada se radi o ovom statusu, ali strateška pozicija, infrastruktura i sadržaji koje Konstanca nudi su neosporne prednosti za srpske partnere i ne samo za njih.

"Luka Konstanca" je pokazala komparativne prednosti svojom povezanošću na Dunavu, obezbeđujući jeftiniji alternativni prevoz koji ne šteti životnoj sredini a koji značajno štedi vreme u prometu robe koja stiže sa Dalekog istoka ka zemljama centralne i istočne Evrope.

U trenutnom ekonomskom kontekstu, Administrativna uprava Luke Konstanca ceni srpski ekonomski potencijal i u tom smislu smatra srpske ekonomske predstavnike važnim partnerima za budući razvoj luke.

Tokom događaja "Dan luke Konstanca u Beogradu", koji organizuje Administrativna uprava luke, biće predstavljeni i razvojni projekti u okviru kompanije koje će luku pretvoriti u najvažnije strateško mesto centralne i istočne Evrope.

Strategija Administrativne uprave Luke Konstanca se zasniva na kontinurianom razvoju investicija u luci Konstanca kako bi se unapredile preformanse luke da bi izašla u susret potrebama svojih partnera: pevoznicima, agentima, operatorima luka, sa kojima dugo sarađuje sa ciljem da ostvari partnerstvo korisno za sve uključene strane.

"Luka Konstanca" ima za cilj da pruži kvalitetne i konkurentne usluge svojim klijentima, celokupnu i modernu infrastrukturu transporta kao i ekološku, bezbednu i sigurnu sredinu u luci. Ovo je jedini nacin da se podstakne prevoz robe tako da iz godine u godinu luka Konstanca je u stanju da potvrdi svoju ulogu važnog tranzitnog centra obezbeđujući najkraću alternativu za transport u i iz Azije kao i centralne Evrope i regionalni distributivni centar u regiji u kojoj pruža usluge.

- Uveren sam da je ovaj događaj veoma važna podrska kako bi nasi partneri iz Srbije mogli da uvećaju svoj promet koristeći prednosti "Luke Konstanca" kao i pozitivna poruka da treba razvijati potencijalne rumunsko-srpske bilateralne odnose u oblasti prevoza i intermodalnog transporta - rekao je Valeriu Nicolae Ionescu, generalni direktor "Luke Konstanca".

Događaj "Dan luke Konstanca u Beogradu" će biti organizovan uz podršku lučkih operatera: "Comvex", "North Star Shipping", UMEX, "United Shipping Agency", SOCEP i TTS.

"Comvex" je tradicionalni partner srpskih kompanija. Prosle godine je sklopio ugovor za transport pirita kapaciteta 3 miliona tona za Kinu. "Comvex" je najveći terminal za transport suvog i rasutog tereta u regiji Crnog mora, na površini od 700.386 m2 u južnom delu luke Konstanca.

"North Star Shipping" je rumunska kompnaija specijalizovana za povezane usluge za pomorski i rečni saobraćaj jer je većinski vlasnik "Minmetal SA Constanta". Zajedno prevoze više od 5.000.000 tona robe godišnje, a najvazniji proizvodi su: žitarice, ruda gvozđa, ugalj ili tečni tereti.

UMEX terminal se nalazi na ukupnoj površini od 140.000 m2, 20.000 m2 čini skladišni prostor. Tradicionalni je partner mnogih srpskih firmi.

Glavna aktivnost "United Shipping Agency" je pretovar i skladištenje žitarica. Vlasnici modernog i efikasnog terminala u "Luci Konstanca" pretovare preko 3 miliona tona godišnje.

Aktivnost operatera SOCEP je organizovana na dva radna terminala - terminal sa kontejnerima (300.000 TEU – godisnji kapacitet) i opsti teretni terminal (3 miliona tona godišnje opšteg i tereta u kontejnerima).

TTS je nedavno povećao kapacitete Canopus terminala za žitarice, sa 50.000 na 110.000 tona sto je investicija od 15 mil EUR.

Predstavnik Luke Konstanca, Vladan Mišić je rekao da je "Dan Luke Konstanca" postao najznačajniji događaj u oblasti transporta, ne samo u Srbiji već i u zemljama bivše Jugoslavije.

- Rastuće interesovanje za ponudu Luke Konstanca, povećanje prometa robe sa Srbijom pokazuju prave efekte trajnih veza između ove luke i njenih srpskih partnera, čime takođe doprinose i poslovni sastanci koje "Administrativna uprava Luke Konstanca" organizuje svake godine - naveo je Mišić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE