NavMenu

Uvozimo čelik sumnjivog kvaliteta - Srbija i dalje nema propise o kontrolisanju standarda

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 08.09.2014. 13:10
Komentari
Podeli


Na tržište Srbije uvozi se čelik i šavne cevi sumnjivog kvaliteta, po damping cenamam zbog nepostojanja odredbe koja bi regulisala proceduru za dokazivanje da roba odgovara domaćim standardima, upozorili su danas predstavnici metalurškog sektora na sastanku sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom.

Vulin je nakon sastanka objasnio da važećim pravilnicima u toj oblasti nedostaju određene razrade i istakao da će razgovarati sa resornim ministrima, kako bi taj problem bio rešen.

- Siguran sam da ćemo veoma brzo izaći sa konkretnim rešenjem - kazao je Vulin novinarima u "Palati Srbija".

Ministar je istakao da je reč o veoma važnom sektoru koji zapošljava više hiljada ljudi, napomenuvši da su na današnjem sastanku učestvovali poslodavci koji zapošljavaju blizu 10.000 ljudi.

- Oni mogu i više od toga da zapošljavaju. Ipak, potrebno je da prevaziđemo i neke naše birokratske prepreke i probleme, i da za nas važe pravila kakva važe i za zemlje u okruženju i u EU. Nažalost, mi to ne primenjujemo na sopstvenom tržištu, a mislim da je vreme da počnemo - istakao je Vulin.

On je istakao i da je "Železari Smederevo" i nekom budućem investitoru potrebno uređeno tržište, na kome su ista pravila i za njega i za kompanije iz zemalja u okruženju, što sada, dodao je, nije slučaj.

Vulin je na kraju rekao da je siguran da će se trenutna situacija promeniti i da će u ovom sektoru moći da se zaposli više ljudi. Takođe, ministar je dodao da će država učiniti sve što je moguće u okviru CEFTA sporazuma, da se domaćim proizvođačima pruži prednost.

Direktorka Asocijacije industrije čelika Danka Suša navela je da je situacija na domaćem tržištu čelika jako teška, jer država nije donela određena akta o takozvanoj necarinskoj zaštiti od uvoza nekvalitetnih proizvoda i poštovanju standarda Republike Srbije. Prema njenim rečima, 2011. godine su doneti pravilnici o tehničkim i drugim zahtevima za betonski čelik i šavne cevi, koji u suštini nikad nisu stupili na snagu.

- Roba koja se pušta u promet mora da zadovoljava domaće standarde, međutim, u pravilniku je izostavljen član na koji način se dokazuje da ta roba odgovara standardima - objasnila je Suša.

Ona je upozorila da raste uvoz robe za koju je tržišna inspekcija u dva navrata utvrdila da je nekvalitetna, jer se hemijske i mehaničke osobine čelika ne podudaraju, kao i da uvozimo šavne cevi iz Makedonije, koje su deklarisane kao makedonske, a u stvari su iz Ukrajine.

Kao primere rasta uvoza, Suša je navela to što je 2007. godine Srbija prosečno mesečno uvozila 394 tone armaturnih mreža, a prošle godine ta količina je iznosila 1.492 tone.

Ona je napomenula da su za ta pitanja nadležni Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija, i ponovila da treba stvoriti sistemski okvir za obaveznu kontrolu kvaliteta prilikom puštanja u promet.

Vlasnik preduzeća "Unipromet" iz Čačka, koje se bavi proizvodnjom i ugradnjom opreme za puteve, Milisav Novičić, istakao je da je za veći izvoz neophodan kvalitetniji repromaterijal i mogućnost da se "Železara Smederevo" bavi višim stepenom prerade.

Novičić je dodao i da je problem to što kooperanti kupuju robu sa tržišta nepoznatog porekla druge ili treće klase, što pravi velike probleme prilikom izvoza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.