NavMenu

Od radionice do dobavljača kompanije IKEA - "Standard furniture Serbia" ostvario izvoz od 3,5 mil EUR

Izvor: RTS Nedelja, 07.09.2014. 13:36
Komentari
Podeli

(Foto: ikea.com)
Dolazak u Srbiju najpoznatijeg svetskog proizvođača jeftinog nameštaja "IKEA" dugo se najavljuje. Malo je, međutim, poznato da za kompaniju IKEA već deceniju radi firma iz Pomoravlja. Od male stolarske radionice u paraćinskoj garaži izrasli su u IKEA dobavljača koji zapošljava 190 radnika, a prošle godine izvezli su robu vrednu 3,5 mil EUR.

Jeste samo oklagija, ali svaka od 30.000 komada mesečno koliko se proizvede mora da bude ista u milimetar, baš kao i set nožica i kuhinjske daske koje iz ćuprijskog pogona na svetsko tržište izlaze sa žigom IKEA i oznakom – proizvedeno u Srbiji. Od bukovih trupaca iz Južnog Kučaja kroz hale, do gotovog proizvoda koji se kontroliše nekoliko puta.

Radnica Tijana Miladinović kaže da imaju proizvode sa pukotinama, sa čvorovima, a dobre ponovo pakuju.

Od 190 radnika u dve smene – većina je žena, za koje vlasnik firme tvrdi da su mnogo savesniji radnici.

Slađana Miletić kaže da je zaposlena četiri godine, nije joj teško i zadovoljna je platom.

Osnivač firme ističe da nije mogao ni da sanja o tolikoj proizvodnji kada je pre deset godina sa pet radnika počeo saradnju sa kompsnijom IKEA. Ključ uspeha, po njemu, jeste predanost poslu i poštovanje dogovora.

- Mi najveći imamo problem, pomalo neodgovorno, po onom našem sistemu – lako ćemo ili nije važno. Ovde je takav sistem da je sve važno. Ne treba ti mnogo o tome da razmišljaš i da se iscrpljuješ, nego samo ono što potpišeš da to i poštuješ - kaže suvlasnik firme "Standard furniture Serbia" Stevan Lukić.

Firma je u centralnom sistemu IKEA, te je ažuriranje količina koje su potrebne – svakodnevno.

- Naše kolege proveravaju kakve su narudžbine i prijavljuju se za određene zadate narudžbine i samim tim potvrđuju kompletiranje proizvodnje. IKEA sama organizuje logistiku, to jest isporuku robe - navodi Miodrag Perović, finansijski rukovodilac.

Proizvođači iz celog sveta koji rade za kompaniju IKEA moraju da poštuju sve standarde kvaliteta, rokove isporuke i odnosa prema radnicima. Škarta ovde praktično i nema jer se i ono što ne valja prerađuje u brikete i izvozi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.