Izvor: B92 | Petak, 05.09.2014.| 10:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Trodnevni omaž programom posvećenim Bori Todorović - Nova sezona Kinoteke počinje 8. septembra

Kultni bioskop Muzeja Jugoslovenske kinoteke, omiljen među različitim generacijama filmofila u Beogradu, obnovljen je tokom letnje pauze, pa će posetioci u novoj sezoni, koja počinje 8. septembra, imati priliku da uživaju u filmovima sa 35-milimetarskih traka u novim sedištima koje je poklonio reditelj Emir Kusturica.

U bioskopskoj dvorani "Dinko Tucaković", nazvanoj imenom dugogodišnjeg upravnika Muzeja Jugoslovenske kinoteke, sada je 145 sedišta i 24 duplih, što je nešto manje od dosadašnjeg broja. Osim novih sedišta, u dvorani su okrečeni i zidovi, lakiran parket i drvenarija, te postavljen rukohvat na stepeništu na ulazu, saopšteno je 4. septembra na konferenciji za novinare, održanoj u Muzeju nakon uručenja Zlatnog pečata francuskom glumcu Žeraru Depardjeu u novoj Kinotekinoj zgradi u Uzun Mirkovoj, piše portal SEEcult.

Muzej Jugoslovenske kinoteke, otvoren u martu 1952. u renoviranom bioskopu "Kosovo" u Kosovskoj 11, imao je oko 380 sedišta, a broj mesta smanjen je potom na 180, prilikom renoviranja početkom 90-ih godina.

Nova sezona u Muzeju Kinoteke počinje 8. septembra trodnevnim omaž programom posvećenim velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta Bori Todoroviću, koji je preminuo u julu u Beogradu u 85. godini.

Biće prikazano devet filmova iz Todorovićevog bogatog opusa, počev od filmova "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) Aleksandra Đorđevića, "Maratonci trče počasni krug" (1982) Slobodana Šijana i "Nacionalne klase" (1979) Gorana Markovića, preko "Balkan ekspresa" (1982) Branka Baletića, nastavka tog filma iz 1989. godine, koji potpisuju Predrag Antonijević, Miloš Radović, Aleksandar Đorđević i švedsko-britanskog filma "Mister Montenegro" (1981) Dušana Makavejeva, do "Balkanskog špijuna" (1984) Dušana Kovačevića i Božidara Bote Nikolića, "Profesionalca" (2003), takođe u režiji Kovačevića, do "Doma za vešanje" (1988) Emira Kusturice.

Posetioci Muzeja Jugoslovenske kinoteke imaće priliku da se podsete tokom septembra i nedavno preminulih glumaca Rubi Di (Ruby Dee), Džejmsa Šigeta (James Shigeta), Lorin Bekol (Lauren Bacall), Džejmsa Garnera (James) i Robina Vilijamsa (Williams), kao i američkog reditelja Pola Mazurskog (Paul Mazursky) i srpskog reditelja i montažera Marka Babca.

Ciklus velikana svetskog filma posvećen je legendarnom Rudolfu Valentinu 12. i 13. septembra, a uz filmove strave Džeka Šoldera (Jack Sholder), te "BITEF na filmu" od 23. do 25. septembra - prateći program 48. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, u Muzeju Kinoteke biće prikazani i filmovi sovjetskih reditelja Larise Šepitko i Elema Klimova.

Kinoteka planira i obnovu sale "Vladimir Petrić" – studija za elektronske medije, u kojem će 17. i 18. septembra biti prikazan američki film "Super" (2010) Džejmsa Gana (James Gunn).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.