NavMenu

SERTIĆ: Luskuz je održavati kompanije koje ne mogu da opstanu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.09.2014. 09:31
Komentari
Podeli
Željko SertićŽeljko Sertić
Mnoga od 502 preduzeća za koje je raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju, teško da mogu biti profitabilna čak i kada bi im se oprostile sve stare obaveze, pa za njih verovatno neće ni biti zainteresovanih kupaca, smatra novi ministar privrede Željko Sertić.

- Te firme će zato, posle toliko godina veštačkog održavanja u životu, morati u stečaj ili likvidaciju - rekao je Sertić za NIN, u svom prvom intervjuu u svojstvu ministra privrede.

Naglašavajući da je i do sada Vlada nastojala da nađe strateške partnere za "Železaru Smederevo", FAP, RTB i slične kompanije, koje državu koštaju 700 mil EUR godišnje, on je istakao da to nije nimalo jednostavno, jer je i Evropa u recesiji.

- Moramo da učinimo sve da te kompanije više ne budu teret budžeta i da onima koji imaju tržišnu perspektivu omogućimo novi život. Istovremeno, ne možemo više sebi da dozvolimo luksuz da održavamo u životu kompanije koje ne mogu da opstanu, a na državi je da obezbedi sprovođenje socijalnih programa za radnike koji će ostati bez posla - poručio je Sertić, koga je Skupština Srbije juče izabrala za novog ministra privrede.

Takođe je precizirao da će novac za otpremnine biti obezbeđen rebalansom za ovu i budžetom za narednu godinu.

Komentarišući činjenicu da je Srbija za nešto više od 12 meseci promenila četiri ministra privrede (Dinkić, Radulović, Mirović i Vujović), Sertić je ocenio da "to nije dobra praksa, jer česte promene ministara nose sa sobom i promene ekonomske politike". S tim u vezi je potvrdio da će Vlada nastaviti da novim investitorima daje subvencije.

- Subvencije su samo jedan od elemenata za privlačenje novih investitora, ali u ovom trenutku, i kada bismo hteli, ne možemo da ih izbegnemo zato što sve zemlje u regionu daju ozbiljne subvencije za privlačenje novih investitora, koji donose i kapital, i znanje i tržište, koje smo mi davno izgubili. Mi faktički sada rešavamo nešto što su zemlje regiona rešavale pre 10, 15 ili čak 20 godina - rekao je Sertić, uz pojašnjenje da se na taj način plaća i cena za kašnjenje reformi.

- Da bi Srbija dobila bolji kreditni rejting i niže kamate na kredite, javne finansije moraju da se konsoliduju. One su sada, sa deficitom od 7-8% BDP-a, problematične - zaključio je Sertić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.