NavMenu

NBS raspolaže sa oko 360 mil EUR kojima bi mogli da se finasiraju inovacije domaćih preduzetnika

Izvor: Danas Petak, 23.03.2007. 10:03
Komentari
Podeli

U Narodnoj banci Srbije postoji neiskorišćenih oko 360 mil EUR koje bi mala i srednja preduzeća mogla da upotrebe za primenu inovacija i podizanje konkurentnosti, rečeno je na poslovnom forumu posvećenom toj temi u Privrednoj komori Srbije.

Jednodnevni Poslovni savet o inovacijama i konkurentnosti, pod okriljem Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) okupio je predstavnike Grčke, Rumunije, Turske, Jermenije i Srbije.

Dejvid Miler, koji je zadužen za program razvoja preduzeća i preduzetništva Evropske unije, pozvao je preduzeća da iskoriste ta sredstva i kreditne linije. Prema njegovim rečima, retkost je da inovacije dolaze iz sektora naučnih institucija ili kao inicijativa vlade, te stoga treba omogućiti što više treninga i konsultacija radi veće primene inovacija u praksi.

Dosad je uz pomoć EU, kako je naveo, bespovratnu pomoć radi promocije i primene svojih pronalazaka dobilo 26 projekata iz Srbije.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Mihailo Vesović je istakao da su danas inovacije neophodne i u menadžmentu i marketingu, a ne samo u proizvodnji, a jedan od načina da se podigne konkurentnost srpske privrede je udruživanje u klastere.

- Vlada Srbije će tokom 2007. godine sufinansirati do 50% pojedinih projekata za podsticaj klastera, pod uslovom da preostala sredstva obezbede učesnici projekta, preduzeća i institucije. Iz budžeta će u tu svrhu biti izdvojeno oko 120.000 EUR, a dodatnih 500.000 EUR doniraće Norveška - istakao je Vesović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.