Izvor: eKapija | Sreda, 21.03.2007.| 11:17

Martovski skup Hrvatskog poslovnog kluba Beograd – zakonske reforme koje su podspešile privrednu aktivnost u Hrvatskoj

Predsedništvo Kluba: predsednik Rikard Klobučar - u sredini i potpredsednik Goran Masnec - desna
(Boris Koketi)

- Zahvaljujući nizu zakonskih reformi, kao i novih propisa koje je aktuelna Vlada Republike Hrvatske sprovela i donela, uspeli smo da u Hrvatskoj izgradimo dobar i efikasan pravni sistem koji svim privrednicima može garantovati sigurnost i ne smetano poslovanje – istakao je pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske Boris Koketi na sinoć (20. mart 2007. godine) održanom sastanku Hrvatskog poslovnog kluba u Beogradu.

Koketi je tom prilikom predstavio i neke od zakona na kojima je hrvatska vlada uspešno radila, a sve u nameri da svoju dotadašnju praksu maksimalno uskladi sa pravnim sistemom u Evropskoj uniji.

- Samo jedan od zakona koje je aktuelna Vlada Hrvatske uspešno uobličila je novi Zakon o obveznim odnosima. Taj dokument je u potpunosti usklađen sa direktivama EU i sadrži bukvalno sve što je neophodno za normalno odvijanje privrednih aktivnosti u jednoj modernoj tržišnoj ekonomiji – objasnio je Koketi.

Predsedništvo Kluba: predsednik Rikard Klobučar - u sredini i potpredsednik Goran Masnec - desna

Prema njegovim rečima, važan rezultat zakonskih reformi koje su obavljene u Hrvatskoj je i izgradnja efikasnog pravnog sistema za naplatu dugova, koji svim poveriocima garantuje da će doći do svojih potraživanja.

U tom pogledu, Hrvatska je, ističe Koket, uvela čak i jedno "svetogrđe" u svom pravnom sistemu, odnosno donela je propis koji kaže da završna odluka suda doneta u sporu oko naplate nekog potraživanja (spor do 1.000 kuna za fizička lica i 5.000 kuna za spor među pravnim licima) postaje izvršna i pre no što je okrivljenoj strani dato pravo na žalbu.

Učesnicima jučerašnjeg Hrvatskog poslovnog kluba obratila se i načelnik Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Zorica Kojčin koja im je ukazala na neke od posledica i uticaja koje je tranzicija u Srbiji imala na ovdašnju sferu rada, nivo (ne)zaposlenosti, pravnu regulativu i slično.

I. A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.